Americké akcie vyšplhaly na rekordy. Stačilo pár slov budoucí šéfky Fedu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Flatecher6 - Wikimedia Commons

Americké akcie stoupaly i v závěru týdne na nová rekordní maxima a vykázaly šestý týden růstu za sebou. Wall Street nadále čerpá z ujištění kandidátky na novou šéfku americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, že její instituce bude v podpůrné měnové politice pokračovat i po jejím nástupu.

Index Dow Jones v závěru newyorského obchodování vzrostl o 0,54 procenta na 15 961,70 bodu a širší index S&P 500 posílil o 0,42 procenta na 1798,17 bodu. Oba ukazatele zdolávaly nová maxima poslední tři dny po sobě. Index trhu Nasdaq skončil na 3985,97 bodu s přírůstkem 0,33 procenta. Za celý týden Dow Jones získal 1,3 procenta a S&P posílil o 1,6 procenta. Nasdaq Composite Index přidal 1,7 procenta.

Yellenová ve čtvrtek při slyšení před senátním výborem bránila krajně uvolněnou měnovou politiku, s níž Fed podporuje ekonomiku. Dala najevo, že Fed bude v podpůrných nákupech dluhopisů pokračovat, dokud ekonomika a trh práce plně neoživí.

Trh podpořily také informace o nákupech velkých akciových balíků ve významných firmách. Akcie ropného koncernu Exxon Mobil vzrostly o více než procento po zprávě, že společnost Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta koupila ve firmě podíl za 3,45 miliardy dolarů. Akcie maloobchodní skupiny J.C. Penney získaly přes pět procent díky tomu, že je jako sázku na růst nakoupila řada velkých hedgeových fondů.

Index Dow Jones Composite Average v posledních pěti letechIndex Dow Jones Composite Average v posledních pěti letechIndex Dow Jones Composite Average v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Americký dolar v závěru týdne oslabil k euru, vůči všeobecně klesajícímu jenu ale posílil. Devizový trh reagoval oslabením měn považovaných za bezpečné a nákupy rizikovějších aktiv na to, že Yellenová potvrdila záměr pokračovat v měnové stimulaci. Analytici však očekávají, že euro bude spíše dál oslabovat kvůli rozdílnému vývoji ekonomik USA a eurozóny.

Ke konci dne euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3488 USD a za celý týden získalo 0,8 procenta. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 100,22 JPY a za týden přidal 1,1 procenta. Index dolaru vůči koši šesti měn za týden klesl o 0,6 procenta a zaznamenal nejslabší výkon od poloviny října.

Index S&P 500 v posledních pěti letechIndex S&P 500 v posledních pěti letechIndex S&P 500 v posledních pěti letech | bruner@mf.cz