Amerika příští rok zvolní tempo těžby ropy z břidlice, předpovídá OPEC

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Globální trh s ropou by měl být příští rok více vyrovnaný. Spotřeba ropy v Číně a v rozvíjejících se zemích by měla stoupnout, naopak růst těžby ropy z břidlic v Severní Americe a dalších regionech by měl zpomalit. Vyplývá to z pravidelné měsíční zprávy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Celosvětová poptávka po ropě má v roce 2016 stoupnout o 1,34 milionu barelů denně, letos se zvýší o 1,28 milionu barelů denně.

Růst celosvětové poptávky tak má překonat růst dodávek od zemí, které nejsou členy ropného kartelu OPEC. „To by znamenalo zlepšení směrem k vyrovnanějšímu trhu,“ uvádí se v prohlášení kartelu.

OPEC očekává, že poptávka po jeho ropě se zvýší příští rok o 860 tisíc barelů denně na 30,07 milionu barelů. Kartel však snížil odhad poptávky po jeho ropě na letošní rok o 100 tisíc barelů na 29,21 milionu barelů denně.

Dodávky od dalších producentů mají příští rok stoupnout o 300 tisíc barelů denně. Letos se přitom mají zvýšit až o 860 tisíc barelů denně. Výrazné zpomalení způsobí hlavně nižší těžba v USA.

Dodávky ropy na světové trhy letos rostou rychleji než poptávka. Může za to snaha největších členů OPEC, v čele se Saúdskou Arábií, posílit podíl na globálním trhu, napsala agentura Reuters.