Analytici: Banky a hazard čeká zhodnocení až o padesát procent

Růstu Fortuny mohou pomoci letošní velké sportovní akce.

Růstu Fortuny mohou pomoci letošní velké sportovní akce. Zdroj: Foto ctk

Akcie bankovního byznysu patří v Česku mezi nejvíce podceňovaný burzovní artikl, letošní averze investorů vůči sektoru prý růstové šance finančních titulů jen podtrhla. Tvrdí to experti ze zhruba desítky analytických domů z obou stran Atlantiku, kteří si vzali během února na paškál akcie v tuzemsku působících bank. Tajným únorovým tipem pro spekulanty nedůvěřující bankám jsou prý pak akcie hazardu.

Burziánskou vábničkou má být zejména rakouská Erste. Její akcie jsou momentálně k mání s letos už čtrnáctiprocentní slevou a analytici jim předvídají slibnou budoucnost. Devět stokorun činí průměrná roční cílová cena, kterou experti odměnili výsledky rakouské banky. Pro Erste, která loňským ziskem o třetinu překonala odhady trhu, by to v ročním horizontu znamenalo zhruba čtyřicetiprocentní růst akcií.

„Erste potvrdila svůj výhled na letošní rok, velmi pozitivně vidíme výrazné posílení kapitalizace banky, což nabízí dobré východisko pro výplatu dividend v příštích letech,“ uvedl k výsledkům banky analytik Patria Research Václav Kmínek.

Zhruba 40 procent by měl podle představ analytiků činit roční růst akcií Erste.

Dvacet procent k dobru prý mohou investoři očekávat i na akciích Komerční banky. „Akcie banky jsou ve srovnání s konkurencí v regionu jedny z nejdražších, nicméně i tak by jejich ceny měly dále růst,“ píší v únorovém reportu analytici České spořitelny. Do roka a do dne vidí akcie Komerční banky zhruba o 18 procent výše.

Dokonce ke třiceti procentům ročního zisku míří doporučení stejné dílny v případě sázkové Fortuny. „V návaznosti na zvýšení celoročního výhledu společnosti zvyšujeme cílovou cenu na 126 korun. Očekáváme, že Fortuna bude schopna dosáhnout horní hranice svého aktualizovaného hospodářského výhledu, píší analytici z České spořitelny.

Vedle bank a hazardu prý stojí za pozornost i energetika. Takřka patnáctiprocentní pád akcií ČEZ je hned podle několika únorových analýz dobrým důvodem k jejich nákupu. Nejdále šla se svým odhadem britská HSBC, která vidí na konci února příštího roku u energetických akcií cenovku 420 korun, investoři by v takovém případě brali přes čtrnáct procent.

Vybraná únorová investiční doporučení
datumakcieanalytikcíl (v korunách)doporučení
29. 2.Erste GroupSociété Générale946kupovat
18. 2.ČEZGoldman Sachs409neutral
12. 2.FortunaČeská spořitelna126kupovat
10. 2.Stock SpiritsČeská spořitelna54akumulovat
6. 2.Komerční bankaJ&T Banka6000kupovat