Analytici věří v pražský trh, sází hlavně na banky

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Pražská burza získala s blížícím se koncem roku na zajímavosti. Alespoň podle analytiků, kteří během listopadu přihodili k očekávanému růstu českých akcií v průměru šest procent. Optimismem hýřily zejména zahraniční adresy, podle hlasů z Wall Street je prý reálné na některých zdejších emisích vydělat do roka i třicet procent. Na úspory nepozorných investorů jsou ale nalíčeny i pasti.

Předmětem analytických přesčasů se staly bankovní tituly. Silnou kartu vynesl Goldman Sachs, podle nějž je jednou z nejlacinějších domácích akcií rakouská Erste. Ta sice během uplynulých sedmi týdnů podražila o čtvrtinu, podle zámořské bankovní ikony má ale na víc.

Napřesrok před Vánoci má být Erste k mání za více než 770 korun, burziáni by tak brali třicet procent výnosu. Strádat prý nemá ani Komerční banka. Soudě dle dalšího zdroje z Wall Street, měla by sázka na KB do roka a do dne vynést přes sedm procent. Praví tak alespoň analytici JP Morgan.

Dobře vydělat se ale prý dá i na jiných koních z pražské stáje. Jedenáctiprocentní eldorádo čeká podle České spořitelny na akcie Pegasu, v sedmiprocentní výnos tabáku pak věří experti Patria Finance. Vydělat se prý dá i na alkoholu. Ačkoli likérka Stock oznámila, že se ziskovými vyhlídkami to nebude tak horké, jak se zdálo, přinejmenším experti Erste radí kupovat. Vábničkou je takřka desetiprocentní roční výnos.

Vybraná doporucení vydaná v listopaduVybraná doporucení vydaná v listopadu | E15

Rudý vykřičník přistál u akcií navázaných na komodity. Credit Suisse ve svém reportu varoval před investicí do ČEZ, kupcům prý hrozí patnáctiprocentní roční ztráta. Stejně tak prý neohromí ani jediná domácí haléřová akcie, těžařské NWR. „Akcie NWR od ledna soustavně doporučujeme prodat. Podle našeho názoru je nejpravděpodobnější pokračování sestupného trendu ceny akcií,“ míní Josef Němý z Komerční banky.

Políček dostaly i akcie O2. Dividendu prý akcionáři uvidí nejdříve v roce 2018, akcie se tak prý bude držet při zemi. V ročním horizontu čekají experti České spořitelny desetiprocentní propad hodnoty akcií operátora.