Bitcoin dál přepisuje historii. Jeho hodnota pokořila šestnáct tisíc dolarů

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Hodnota digitální měny bitcoin během čtvrtečního obchodování pokořila další rekord. Na obchodní platformě Coindesk.com se vyšplhala na 16 136,50 dolaru. Podle agentury Bloomberg se jeho hodnota od začátku měsíce zvýšila o 50 procent. Bitcoinu pomáhá očekávané spuštění obchodování s bitcoinovými termínovými kontrakty, které na největší burze s kontrakty CME začne za několik dní.

Začátkem roku činila hodnota bitcoinu 1000 dolarů, od té doby s občasnými výraznými výkyvy zaznamenává jeden rekord za druhým. Podle společnosti CMC Markets má vzestup bitcoinu všechny příznaky bubliny. Prý ale "neexistuje způsob, jak poznat, kdy bublina praskne," řekla firma serveru BBC.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.