Brazilský real posiluje, dostal se na dvanáctiletá maxima

Brazílie

Brazílie

Brazílie vytrvale hledá nové cesty jak zamezit domácí měně – realu – v dalším posilování. Real se minulý týden dostal na dvanáctileté maximum na páru s americkým dolarem a podle slov ministra financí Arno Augustina je tak velkou hrozbou pro největší latinskoamerickou ekonomiku.

„Vláda prezidentky Dilmy Rousseffové je připravena, po několika pokusech zastavit letošní posilování brazilského realu, přistoupit k dalším nezbytným opatřením, pokud to bude nutné,“ uvedl Augustin v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Brazilský real se dostal minulý týden na nejvyšší úroveň vůči americkému dolaru od roku 1999, protože investoři opět zvýšili poptávku po více úročených aktivech. Od konce roku 2008 posílil o 47 procent na 1,57 realu za dolar. Podle statistiky, kterou sestavuje agentura Bloomberg, je to nejvíce z 25 měn rozvíjejících se ekonomik.

Brazílie letos pravděpodobně vydá tranši mezinárodních dluhopisů denominovaných v domácí měně. Minulý týden přinesla agentura Bloomberg zprávu, že brazilská vláda zvažuje zavedení daně na nákup měnových futures na real zahraničními subjekty. Za posilováním brazilské měny stojí především vytrvalý přísun zahraničních, především čínských investic, do těžebního sektoru. Brazílie má bohaté zásoby nerostných surovin.