Britská libra dál slábne, pro Čechy je nejlevnější za 20 měsíců

Velká Británie

Velká Británie Zdroj: ctk/AP

Výlet do Británie je pro Čechy v současnosti nejlevnější od června roku 2014. Hodnota britské libry totiž oproti koruně propadla na své dvacetiměsíční dno. Pokračuje tak strmý pád ostrovního platidla proti zbytku světa. Jen od počátku prosince loňského roku propadla libra proti koruně o více jak deset procent. Oproti americkému dolaru je dokonce nejlevnější od jara roku 2009.

„Libra oslabila kvůli několika faktorům. Jedním bylo zhoršení vyhlídek pro inflaci a nárůst obav, že hospodářský růst ve světě i v Británii bude nakonec pomalejší, než se čekalo. Druhým důležitým důvodem slabosti libry je pak rostoucí nervozita kolem referenda o EU. Nedávná dohoda o úpravě vztahu s EU tábor zastánců setrvání v unii příliš nepodpořila,“ vysvětlil analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Případné vystoupení z unie by ostrovním platidlem dále otřáslo. „V případě realizace brexitu by mohlo dojít k dalšímu až dvacetiprocentnímu propadu libry, přičemž zemi by reálně hrozila recese,“ mínil analytik Cyrrusu Petr Šimara. Trh prý aktuálně dává vystoupení Británie z evropského spolku zhruba čtyřicetiprocentní pravděpodobnost.

Slabá libra nicméně podle expertů aktuálně britské ekonomice nahrává. „Jde o vítanou podporu deficitního zahraničního obchodu a inflace,“ doplnil Vlk.

Referendum o setrvání v unii má proběhnout letos v červnu. Pokud země v unii zůstane, čeká zřejmě měnu naopak prudké posílení. „V takovém případě by libra měla vymazat aktuální ztráty a posílit vůči dolaru na úroveň kolem 1,5,“ dodal Šimara. Pro libru by to znamenalo zhruba osmiprocentní růstový skok.

Vývoj kurzu GBP/CZK za poslední 2 roky:Zdroj: euroinvestor.com