Britská libra je nejníže za poslední tři roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Zdroj CC BY 2.0 artist in doing nothing's photostream, Flickr.

Od začátku letošního roku oslabila britská libra o osm procent. Minulý týden si proti dolaru sáhla více než na tříleté minimum a proti euru se dostala nejníže od března.

V závěru předminulého týdne se královská měna dostala pod psychologickou hranici 1,50 dolaru za libru, dolů ji poslala nelichotivá makrodata britského hospodářství. K euru je libra nejslabší od letošního března. Včera se euro prodávalo za 86,5 pence. Také vůči koruně byla libra na dlouhodobém dnu letos v březnu, kdy se prodávala za 29 korun. Včera odpoledne se libra obchodovala za 30,09 koruny.

Ještě v polovině loňského prosince byla libra téměř za 1,63 dolaru. Včera proti dolaru mírně ztrácela, držela se ale nad hladinou 1,50. Libra se dostala pod tlak také kvůli posilování dolaru způsobenému očekáváním, že americká centrální banka brzy omezí lití peněz do ekonomiky. Tento úsudek se ale minulý týden, po zveřejnění zápisu z červnového zasedání měnového výboru Fedu, ukázal jako neopodstatněný.

LibraLibra

Řada analytiků nyní cítí nákupní příležitost. Kvůli nejistotě ohledně dolaru však spíše na páru s eurem. „Argumentem pro silnější libru vůči euru je fakt, že další podpoře ekonomiky uvolněním měnové politiky brání relativně nízká nezaměstnanost a vysoká inflace. Při pozitivním budoucím vývoji v Británii se libra stává žhavým adeptem na napodobení posílení amerického dolaru,“ myslí si Tomáš Raputa z FXStreet.cz.

David Klimeš: Euro je pro Pobaltí logickým cílem