Bulhaři žalují Gazprom za zastavení dodávek, může souviset s ruským ústupem

Přípravy na stavbu plynovodu South Stream

Přípravy na stavbu plynovodu South Stream Zdroj: South Stream

Bulharská plynárenská společnost Overgas zažalovala u pařížského arbitrážního soudu ruskou státní firmu Gazprom. Náměstek generálního ředitele Overgasu Svetoslav Ivanov řekl, že ruský dodavatel porušil dohodu o zásobování plynem, která je platná do konce roku 2019. Mluvčí Gazpromu se k záležitosti odmítla vyjádřit.

Gazprom zastavil dodávky plynu začátkem ledna. Podle mluvčí Overgasu by potíže s dodávkami mohly souviset s chystanými změnami ve struktuře akcionářů podniku. Gazprom ve společnosti Overgas vlastní poloviční podíl, dohodl se však, že se letos z bulharského podniku stáhne.

Společnost Overgas pokrývala plynem od Gazpromu více než 95 procent svých potřeb. Po zastavení dodávek byla nucena podepsat kontrakt se státním plynárenským podnikem Bulgargaz, aby zajistila dodávky svým odběratelům. Jde o zhruba 55 tisíc domácností a tři tisíce průmyslových klientů, uvedla agentura Reuters.

Overgas o zastavení dodávek informoval Evropskou komisi. Ta již loni v dubnu Gazprom obvinila z porušování antimonopolních pravidel ve střední a východní Evropě. Gazprom je podezřelý, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Některým zákazníkům prý také za plyn účtuje nepřiměřeně vysoké ceny.

¨