Burza v Rijádu se otevírá cizině

Rijád, Saúdská Arábie

Rijád, Saúdská Arábie Zdroj: Profimedia.cz

Světovým burziánům se napřesrok otevřou další dveře. Svůj akciový parket zahraničním investorům zpřístupní saúdskoarabský Rijád. Doposud uzavřená aréna spekulantů z řad místních ropných a realitních šejků přivítá první hráče zvenčí podle všeho již během prvního pololetí příštího roku.

Investoři naskočí do slibně rozjetého rychlíku. I bez cizích peněz totiž akcie na zdejší burze letos podražily takřka o pětinu. Růstová story trhu má svého mocného sponzora. Vláda v Rijádu totiž investicemi do ekonomiky nikterak neskrblí.

„Zdejší trh je mnohem větší i aktivnější než burzy v Kataru nebo Dubaji, navíc je daleko lépe diverzifikován,“ říká fondový manažer Akber Chán z katarské investiční skupiny Al Rayan. Parket v Rijádu je domovem 160 akciových emisí a dosahuje denního obratu kolem 2,5 miliardy dolarů. „Růstu akcií pomáhají obrovské vládní investice do dopravní i občanské infrastruktury,“ doplňuje Chán. Trhy se vezou spolu s celou ekonomikou. I díky vládním petrodolarům rostla země v posledních několika letech v průměru o více než pět procent.

Na saúdskoarabský parket dosáhnou i investoři v Česku, velký byznys ale domácí brokeři neočekávají. „Potenciálním zájemcům bude patrně možné přístup na rijádskou burzu zajistit, větší význam ale otevření zdejšího trhu nepřikládáme. Chybí zde výraznější investiční příběh a samotné otevření zahraničním investorům podle našeho mínění nestačí,“ uvádí Petr Hlinomaz za domácího obchodníka BH Securities.

Experti varují zejména před nedostatečnou informační povinností obchodovaných firem, stejně jako nevypočitatelným přístupem vlády k ekonomice. „V dlouhodobém horizontu zřejmě vláda své dotace omezí, firmy tak přijdou o zdroj svých extrémně vysokých marží,“ uvádí stratég firmy Schroder Investment Allan Conway. Na burzu se také nedostane jen tak někdo. Takzvaní kvalifikovaní zahraniční investoři budou podle předběžných návrhů muset operovat s alespoň pěti miliardami dolarů aktiv ve správě a mít za sebou minimálně pětiletou obchodní historii.