Burzovní ceny potravin loni výrazně vzrostly

sklizeň obilí

sklizeň obilí Zdroj: ctk

Burzovní ceny hlavních potravinářských komodit v loňském roce kvůli problémům s počasím v několika světových oblastech výrazně vzrostly a nejvyšší zisky si připsala pšenice a sója. V posledním čtvrtletí však velkou část přírůstku ceny hlavní plodiny na chicagské burze ztratily. Na trzích komodit naopak kvůli přebytkům a vysoké úrodě prudce klesly ceny kávy, bavlny a kakaa, což srazilo dolů celý komoditní index.

Nejvíce z 19 složek komoditního indexu Thomson Reuters-Jefferies CRB vzrostla termínová cena pšenice. Ta za rok získala 19,2 procenta, třebaže v posledním čtvrtletí klesla o 13,8 procenta a z toho za prosinec o 7,9 procenta.

Během roku ceny potravin prudce rostly v důsledku nepříznivého počasí a potíží s úrodou v USA, Austrálii a Evropě. Na konci roku však ceny srazila slabá exportní poptávka a příznivější vyhlídky úrody.

Vývoj ceny pšenice v uplynulých pěti letech:

Vývoj cen pšenice v uplynulých pěti letechVývoj cen pšenice v uplynulých pěti letech | E15

Sója za celý rok na chicagské burze CBOT posílila o víc než 18 procent. Kukuřice získala osm procent a zdražovala čtvrtý rok po sobě, třebaže posledních pět měsíců její cena nepřetržitě klesala. Během roku se ceny sóji a kukuřice na chicagské burze CBOT hlavně kvůli suchu na americkém Středozápadě dostaly dočasně na rekordní maxima.

Hlavní potravinářské komodity výrazně překonaly výkon celého indexu CRB. Ten za celý rok klesl o 3,3 procenta a vykázal druhý rok poklesu po sobě.

Vývoj ceny kukuřice v uplynulých pěti letech:

Vývoj cen kukuřice v uplynulých pěti letechVývoj cen kukuřice v uplynulých pěti letech | E15

Index CRB srážel pokles cen americké ropy a propad dalších zemědělských komodit. Nejvíce ztratila káva, jejíž cena se na americkém burzovním trhu v důsledku rekordní úrody a slabé poptávky propadla o 37 procent. Cukr a bavlna pod tlakem přebytků a vysoké produkce ztratily 16 až 17 procent. Americká lehká ropa WTI oslabila o sedm procent, zlato naopak zdražovalo 12. rok po sobě a rostly i ceny ostatních drahých kovů.