Burzovní zklamání. Akcionáři Twitteru přišli skoro o polovinu investic

Velká očekávání. Vstup mladé společnosti na burzu v listopadu 2013 vzbudil naděje investorů. O úspěšném akciovém příběhu se ale zatím hovořit nedá.

Velká očekávání. Vstup mladé společnosti na burzu v listopadu 2013 vzbudil naděje investorů. O úspěšném akciovém příběhu se ale zatím hovořit nedá. Zdroj: Profimedia.cz

Čtyřicet centů z každého dolaru zatím prodělali investoři, kterým se na podzim roku 2013 podařilo upsat akcie mikroblogovací sítě Twitter. Drahá vstupenka do světa „tvítů“ se zároveň stala nepovedeným dárkem burziánům ke kulatinám firmy, která na počátku týdne oslavila rovnou dekádu své existence.

Odborníci se shodují, že síť prozatím nenaplnila obchodní ambice svých zakladatelů. „Twitteru se příliš nedaří dostatečně peněžně vytěžit svou uživatelskou základnu, která navíc roste pomaleji, než se čekalo.

V současnosti má z investorského hlediska větší smysl sázet na scénář potenciální akvizice než provozní výkonnosti společnosti. Celkově se jedná o velmi rizikovou investici. Firma ale stále má známé jméno a z toho vyplývá i atraktivita jejích akcií,“ neláme nad burzovním příběhem Twitteru hůl analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

Vývoj akcií Twitteru

Twitter vstupoval na burzu s hodnotou bezmála 19 miliard dolarů, aktuálně však investoři oceňují síť na sumu jen kolem 11,5 miliardy. Deset let od založení firmy se její akcie obchodují po 16 dolarech za kus, v období největší burzovní slávy Twitteru na počátku roku 2014 se akcie obchodovala za takřka sedmdesát dolarů, což společnost oceňovalo na padesát miliard dolarů.

Čtěte komentář IT analytika Petra Koubského:

Tržby strmě rostou

I tak tržby Twitteru strmě rostou. Síť jen v posledním čtvrtletí loňského roku utržila přes 700 milionů dolarů, tedy o polovinu více než v předchozím kvartálu. Začátek letošního roku se ale podle únorového výhledu firmy samotné ponese v tempu o poznání pomalejším, pro první čtvrtletí očekává Twitter tržbu 603 milionů dolarů. Odhad manažerů zároveň zklamal očekávání trhu, který mířil takřka o pět procent výše.

„Twitter na rozdíl od Facebooku a Instagramu nereportoval v závěru loňského roku žádný nárůst aktivních uživatelů a síti chybí podstatnější inovace,“ uvádí nezávislý akciový analytik Petr Hlinomaz. Akcie Twitteru se obchodují za 30násobek očekávaného letošního zisku, což je asi o polovinu více než v případě sektorového průměru na trhu Nasdaq.