Cena kukuřice spadla, maso možná zlevní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: CIAT

Ještě loni považovali američtí farmáři kukuřici za svou životní šanci. A tak plodinou oseli největší plochu zemědělské půdy od roku 1936. Naneštěstí pro ně však pěstitelé ve zbytku světa udělali totéž. Rekordní sklizně se čekají od Brazílie po Ukrajinu a světové zásoby klíčové potravinářské komodity by letos měly vzrůst bezmála o čtvrtinu na třináctileté maximum.

Zatímco sklady ve švech praskat teprve budou, o dva kroky před přírodou už stojí spekulanti. Poprvé po třech letech začal velký kapitál sázet proti kukuřici.

Před rokem působila osmidolarová cenovka za bušl kukuřice na farmáře jako zjevení. Nyní její cena nedosahuje ani pěti dolarů a ze spekulací na další pokles se napříč fondy strhla davová psychóza. Sázky na propad kukuřice jsou rekordní a na cenách je to znát: jen za uplynulý měsíc propadla plodina k tříletému minimu a velcí hráči dále snižují výhledy. „Ceny by mohly letos klesnout ještě o čtvrtinu,“ uvádí Diana Klemme z americké Grain Service pro Bloomberg.

Ačkoli experti spekulují o globálním poklesu cen masa, české hrnce slábnoucí trh s kukuřicí asi nerozpálí. „Sestupný trend by musel vydržet déle a propad cen by musel být ještě razantnější,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.

Neštěstí jednoho bývá příležitostí druhého. „Vidíme vývoj letošních marží nadějně,“ vzkazuje největší americký zpracovatel masa, Tyson Foods. Náklady stlačuje pokles cen krmiv na bázi kukuřice.

„Nízká cena kukuřice nijak významně, ať přímo či nepřímo, cenu potravin v České republice v tomto roce neovlivní,“ potvrzuje Jarmila Štolcová z Potravinářské komory. Zemědělci zdůrazňují, že případná úspora na krmivu by přinejlepším jen tahala z nejhoršího marže chovatelů. „Neočekávám, že by se levnější kukuřice projevila v poklesu cen domácích potravin,“ uvádí Jan Záhorka z Agrární komory České republiky.

Dobrou zprávou pro peněženky domácích spotřebitelů však je, že dobrá úroda se v letošním roce nečeká pouze u kukuřice. „Urodit by se mělo více pšenice, sóji a olejnin,“ uvádí Vít Jedlička z Colossea. Po letech plodná pole by podle odborníků mohla zmírnit čtyři roky trvající trend prudkého růstu cen potravin v Česku.

Vývoj ceny kukuřice v posledních pěti letechVývoj ceny kukuřice v posledních pěti letechVývoj ceny kukuřice v posledních pěti letech | bruner@mf.cz