Cena zlata jako na klouzačce padá k dubnovému minimu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ceny zlata v pátek klesly sedmý den po sobě a utrpěly nejdelší sérii ztrát za poslední čtyři roky. Zlato se tak přiblížilo na dosah svému dvouletému minimu z poloviny minulého měsíce, kdy zažilo náhlý a hluboký propad.

Cena zlata na promptním trhu v New Yorku klesla během dne o více než jedno procento až na 1367,76 dolaru za troyskou unci. Za celý týden ztratila pět procent, což byla nejhlubší týdenní ztráta za čtyři týdny. Zlato je teď už jen necelé procento nad dubnovým minimem.

Zlato tento týden oslaboval růst kurzu amerického dolaru. Ten podporovaly spekulace, že by americká centrální banka (Fed) mohla začít ustupovat od své extrémně uvolněné měnové politiky. Dolar díky tomu vzrostl proti koši měn na maximum za tři roky.

Zlato srážejí také obavy ze změny postoje investorů vůči žlutému kovu, považovanému za bezpečnou a donedávna velmi výnosnou investici. Podle agentury Reuters se objevují zprávy, že fondy investující do zlata zaznamenávají letos silný odliv peněz a musí nakoupené zlato masově prodávat.

Vývoj ceny zlataVývoj ceny zlata

Ústup investorů od zlata se projevil dubnovým propadem, který náladu na trhu ještě výrazně zhoršil. V polovině dubna zlato spadlo za jediný den až o osm procent, což byla jeho nejhlubší jednodenní ztráta za více než 30 let. Výprodej kovu odstartovaly obavy z prodeje kyperského zlata a pád jeho ceny urychlil hromadný úprk investorů spolu s technickým prodejem po překonání klíčových hranic.

Investoři se od zlata odvracejí v situaci, kdy ve světě ustupují obavy z růstu inflace a poslední údaje z USA a z Evropy vyvolaly naopak dohady o deflaci. Cenu zlata rovněž výrazně podkopávají náznaky, že Fed by ke konci roku mohl začít omezovat monetární podporu ekonomiky.

Zlato už je asi třetinu pod rekordním maximem 1920,30 USD, kde bylo v září 2011. Od začátku roku ztrácí přes 14 procent a je na cestě k prvnímu poklesu po 12 letech vytrvalého cenového vzestupu.

Zlatá hysterie: kdo má pravdu?

Zlato nad dolary a eura