Cena zlata na trzích by letos mohla stoupnout až o 28 procent

Zlato, ilustrační foto

Zlato, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Cena zlata na světových trzích by mohla letos meziročně stoupnout až o 28 procent na 1360 amerických dolarů za troyskou unci (31,103 gramu). Aktuálně se komodita obchoduje za zhruba 1280 dolarů za unci, přičemž koncem loňského roku bylo na úrovni 1060 dolarů. Tvrdí to obchodní ředitel Golden Gate CZ Pavel Ryba. Důvodem je podle něj zvýšené riziko poklesu akciových a dluhopisových trhů, nulové sazby, deflace, strach z krachu realitní bubliny nebo pokles světové a čínské ekonomiky.

„Vývoj cen drahých kovů odpovídá riziku na kapitálových trzích. Zlato zhodnotilo za prvních šest týdnů roku 2016 o téměř 20 procent. Pokud se nepodaří navrátit jistotu na kapitálové trhy, tak zlato překoná cenu 1300 dolarů za unci,“ uvedl Ryba. Podle něj je velmi pravděpodobné, že cena zlata už nebude klesat a začne dlouhodobý a masivní růst cen drahých kovů.

Podotkl, že nejdráže se zlato prodávalo v roce 2011, a to na úrovni 1920 dolarů za unci, loňský rok pak končilo poblíž úrovně 1060 dolarů za unci. „Na konci roku očekáváme cenu zlata v cenovém pásmu 1260 až 1360 dolarů za unci. To znamená nárůst od minim z konce roku 2015 v rozsahu 18 až 28 procent,“ uvedl Ryba.

Připomněl také, že většina zlata, se kterým se obchoduje na českém trhu, fyzicky neexistuje. Na trhu je podle něj méně než deset procent zlatých cihel, tedy reálného investičního zlata, zbytek je jen virtuální v podobě certifikátů nebo investic do zlatých fondů.

Zlato zhodnotilo za prvních šest týdnů roku 2016 o téměř 20 procent

„Na takzvaném papírovém trhu, tedy virtuálně, se nabízí více než stokrát víc zlata, než kolik je fyzických zlatých slitků ve skutečnosti. Jako pojistka proti finančním problémům nebo bankovním krizím slouží ale právě fyzické zlato, které tolik nepodléhá výkyvům finančních trhů,“ uvedl Ryba. Podotknul, že konkrétně na českém trhu se ročně zobchoduje fyzické zlato a stříbro za necelé tři miliardy korun, obrat z prodeje „virtuálního“ zlata je však několikanásobně vyšší.

Ryba dále uvedl, že zájem o spoření do fyzického zlata roste. Češi do něj nyní investují dvěma způsoby. Buď jednorázovým nákupem nebo spořením po malých částkách už od 500 korun. Dodal, že mezi lidmi je v současné době nejoblíbenější investice do cihel o váze jedné troyské unce, která stojí přibližně 32 tisíc korun.

Golden Gate CZ patří k největším prodejcům investičního zlata v Česku. Společnost loni prodala investiční kovy za 1,3 miliardy korun a své tržby meziročně zdvojnásobila. Prodeje rostly i dalším hlavním tuzemským prodejcům, některým až o desítky procent. Podle většiny z nich navíc může trend pokračovat, protože lidé v Česku kupují drahé kovy stále daleko méně, než je ve světě běžné. Podle odborníků do investičních slitků a mincí investují asi tři procenta Čechů, zatímco v západních zemích je to 12 až 15 procent obyvatel.