Ceny ropy stouply zhruba o tři procenta kvůli slabšímu dolaru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Wilson via Flickr (CC-BY 2.0)

Světové ceny ropy se zvýšily o zhruba tři procenta. Vzhůru je podle agentury Reuters tlačí slabší kurz dolaru, boje v Jemenu a spekulativní nákupy. Nárůstu cen nezabránila ani zpráva o stoupajících zásobách této suroviny ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent zdražila o 1,37 dolaru a uzavřela na 56,48 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se zvýšila o 1,70 dolaru na 49,21 dolaru za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy ve Spojených státech stouply minulý týden o 8,2 milionu barelů, tedy více, než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters. Zásoby této strategické suroviny v USA se v poslední době pohybují na nejvyšší úrovni za 80 let. Tento stav trvá bez přerušení již bezmála tři měsíce.

Cenám ropy k růstu pomáhal pokles kurzu amerického dolaru, který po dnešní neuspokojivé zprávě o vývoji zakázek na kapitálové zboží v USA oslabil vůči koši dalších předních měn. Slabší dolar snižuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn, což obvykle podporuje poptávku.

Boje v Jemenu navíc vyvolaly obavy ohledně bezpečnosti dodávek ropy z Blízkého východu. Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí dnes uprchl ze své rezidence v jihojemenském Adenu, k němuž se blíží jednotky šíitských povstalců.