Česká koruna na lopatě amerického Fedu. Investory okouzlil dolar, vynese víc, než mysleli

Korunu letos nečeká žádná velká romantika

Korunu letos nečeká žádná velká romantika Zdroj: Ilustrace e15

Éra tvrdé koruny, a tím pádem i levných nákupů na zahraničních dovolených se dost možná odkládá na neurčito. Česká měna bude totiž v pomyslném souboji o světový kapitál přinejmenším letos ztrácet na americký dolar. Pomyslným viníkem je americká centrální banka. Ta totiž podrží své vysoké úroky pravděpodobně podstatně déle, než zbytek světa doposud předpokládal, a déle trvající atraktivní úročení dolarových aktiv bude velkým lákadlem pro investory parkující své peníze třeba i ve střední Evropě včetně Česka. Už nyní je koruna vůči dolaru v nejhorší kondici od listopadu roku 2022, nedaleko dvouletého minima je tuzemská měna i vůči euru. 

„Prodloužená éra vysokých sazeb v Americe je pro korunu citelnou hrozbou. Slabé výkony jsou k vidění také na dalších měnách rozvíjejících se zemí. Rozdíl v úrocích ve prospěch koruny je už nyní velmi nízký a už v brzké době může být záporný,“ zdůrazňuje analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Vyšší úrokové sazby ve Spojených státech podle něho po delší dobu vysávají globální kapitál. „Dolar odkládáním snižování sazeb posiluje vůči všem měnám včetně koruny,“ dodává i ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň. Vyšší sazby v Americe navíc podle ekonomů nepřímo ovlivní také sílu koruny k euru. „Euro i koruna jsou pro finančníky momentálně tak trochu ošklivkami, protože buď už sazby snižují, anebo se k tomu velmi brzy chystají,“ dodává Bartoň. 

Koruna ostatně proti oběma měnám prošla dramatickým vývojem už v uplynulém roce. Oproti euru oslabila o osm procent a oproti dolaru pak dokonce o jedenáct. Zatímco totiž eurozóna i Amerika ještě loni v létě zvyšovaly úrokové sazby, v Česku trh sázel na opačný trend – a v závěru roku se i dočkal. Snižující se rozdíl v úročení přitom pro směr migrace kapitálu favorizuje ty vyspělejší z regionů. Posun v očekávání investorů, že USA jen tak neseškrtají úroky ani v letošním roce, pak navrací dolaru roli superměny symbolizující ideální kombinaci bezpečí a výnosu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!