Česká pošta bude prodávat investiční zlato, slitky budou mít i pět gramů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Česká pošta bude od pondělí na vybraných pobočkách prodávat investiční zlato. Slitky z ryzího kovu si bude možné vybrat ze čtyř hmotností od půl do pěti gramů. Cena se bude měnit každý týden podle vývoje na světových burzách.

Novinku pošta zavede v pilotním provozu na 15 pobočkách, kromě Prahy to bude v Plzni, Hradci Králové, Chlumci nad Cidlinou, Plasech, Karlových Varech a v Olomouci. Spolupracovat bude s českou firmou VSDK, která na trhu s drahými kovy působí od roku 2009 a využívá služeb významných světových zpracovatelů, například švýcarského výrobce Argor-Heraeus.

Investiční slitky z ryzího 24karátového zlata budou k dispozici o hmotnosti 0,5 gramu, jeden gram, dva gramy a pět gramů. Součástí je certifikát pravosti, zatavený se slitkem v plastovém pouzdře velikosti kreditní karty. Podle mluvčího pošty Ivo Mravinace pošta bude investiční slitky také vykupovat, a to za aktuální výkupní ceny. Podmínkou je nepoškozený slitek, certifikát i plastové pouzdro. Ceník zákazníci najdou na všech pobočkách, kde se pilotní prodej uskuteční.

Zlato je jedním z tradičních investičních nástrojů. Je považováno za dlouhodobého uchovatele hodnoty a zajištění proti inflaci. V tuzemsku investiční zlato nabízí například Česká mincovna, která je výhradním dodavatelem mincí pro Českou národní banku. Kupříkladu pětigramovou investiční cihlu jablonecká společnost prodává za 4935 korun.