České akcie jsou ode dneška lépe vidět. Na úkor polských

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

České akcie jsou ode dneška pro zraky velkých zahraničních investorů lépe vidět. Ve středoevropském indexu CECE vídeňské burzy, který je považovaný za jednu z výkladních skříní regionálních investic, totiž výrazně vzrostl podíl českých akcií. Zatímco doposud byla v koši středoevropských akcií česká jen zhruba každá desátá akcie, nově jich tam bude takřka dvojnásobek.

„Index sledují zejména evropské, regionálně zaměřené investiční fondy a akcie v indexu jsou vnímány jako ty -nejlepší místní tituly. Některé z fondů podle složení indexu zároveň upravují strukturu svých investic,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Bank.

Některé tituly z regionální nabídky vypadly. Nově index CECE nepočítá s akciemi těžařského NWR, ani petrochemického Unipetrolu, jejichž likvidita se oproti minulosti podstatně snížila. Novinkou v indexu je zastoupení rakouské pojišťovny VIG, jehož váha v indexu byla stanovena na tři procenta.

Akcie na pražské burze budou nicméně vidět především díky navýšení vah největších českých akciových emisí. Erste Bank tak na rozdíl od dosavadního tříprocentního podílu v CECE dostala pětiprocentní váhu, výrazně vzrostlo i zastoupení Komerční banky a ČEZu. Váha bankovního titulu v indexu zesílila z 3,23 na 4,94 procenta, český energetický titul se zviditelnil ještě více, a to z 2,73 na 4,77 procenta.

„Růst českých titulů v indexu na jedné straně radikálně vzroste, naopak klesne váha polských titulů, a to z 82,6 na 74,5 procenta, celkové zastoupení maďarských akcií na úrovni 5,5 procenta zůstane bez větší změny,“ dodává Sklenář.

Index CECE

Varšava má po sezoně. Ambice polské burzy rozprášila penzijní reforma