Český PointPark jde na londýnskou burzu

sklady, logistika

sklady, logistika

Na londýnskou burzu se chystá další tuzemská firma. Pokud vše půjde podle plánu, developer skladových nemovitostí PointPark Properties (P3) vstoupí na londýnský trh do tří týdnů jako součást indexu FTSE All-Share. Společnost by primární emisí akcií ráda získala 250 milionů liber (přes 7,5 miliardy korun).

Ty chce podle generálního ředitele společnosti Iana Worboyse použít na snížení svého dluhu o 55 až 60 procent a na rozšíření podnikání. Současný majitel – Arcapita Bank a fondy bankou spravované – bude mít i nadále patnáctiprocentní podíl na primární emisi akcií. Úpis pro P3 vedou investiční banky Deutsche Bank a Credit Suisse.

Firma P3 se zaměřuje výhradně na výstavbu skladových prostor, neangažuje se v bytové, retailové či kancelářské výstavbě. „Jen v Česku máme dvě stě tisíc metrů čtverečních skladové plochy v našich logistických parcích PointPark Prague D1 a PointPark Prague D8,“ říká výkonný ředitel P3 pro Českou republiku a Slovensko Peter Bečár. „V těchto lokalitách vlastníme navíc pozemky, na nichž může být dalších 105 300 metrů čtverečních skladů,“ dodává Bečár.

Ačkoli má dnes společnost nemovitosti a pozemky v osmi evropských zemích, má české kořeny. V Praze má také svou hlavní centrálu. „V Praze pracuje téměř polovina všech našich zaměstnanců,“ podotýká Ian Worboys. „České republiky si velmi vážíme pro vzdělané a kvalitní pracovníky, úroveň znalosti angličtiny a také je pro nás výhodná geograficky,“ dodává Worboys. Nově kotovanou firmu povede jako předseda představenstva Ian Coull, který má v realitním sektoru 40 let zkušeností a momentálně působí jako předseda představenstva ve společnosti Galliford Try a jako člen představenstva společnosti Pendragon.

Vstup další tuzemské společnosti na zahraniční burzu je další ranou tuzemské Burze cenných papírů Praha, které se nedaří přitáhnout nové firmy. I ambiciózní trh Start, který měl být zaměřen na malé firmy po vzoru polského NewConnectu, po měsících zeje prázdnotou. Prvním vážným zájemcem byla společnost Wooky, která se ale později domluvila se strategickým partnerem a plán na úpis akcií zastavila.