Český trh se zlatými šperky loni vzrostl poprvé od roku 2007

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Český trh se zlatými šperky loni vzrostl poprvé od roku 2007. Puncovní úřad opatřil ochranou známkou 825 tisíc zlatých šperků, meziročně o 16 procent víc. Počet stříbrných šperků označených puncem vzrostl o 23 procent na 1001 kusů. Vyplývá to z výroční zprávy Puncovního úřadu za rok 2014.

„Zde se projevilo oživení v evropské ekonomice, kdy spotřebitelé začali realizovat tzv. odložené nákupy. 1,63 tuny zlata, 7,5 tuny stříbra, 1,83 milionů kusů vyzkoušeného a označeného zboží je úctyhodné množství vykonané práce a řadí tak rok 2014 k těm úspěšným,“ uvedl úřad.

Puncovní úřad označil loni dále 458 šperků z platiny o váze 4,4 kg. Stříbrných šperků bylo 1001. Počty označených zlatých či stříbrných šperků od poloviny 90. let klesají. Před 20 lety dosahovala hmotnost označených zlatých šperků šesti tun za rok.

V Česku je 6082 prodejců šperků, loni přibylo 776 zlatníků, 105 subjektů ukončilo činnost. „Přestože jsme svědky celkového propadu ve zlatnické výrobě a obchodu, což je důsledek celoevropské ekonomické krize, jasný nárůst naznačuje, již zlepšující se trend v dané oblasti,“ uvádí zpráva.

Rostla tuzemská výroba

Potěšitelné podle Puncovního úřadu rovněž je, že zvýšení množství předkládaného zlatého i stříbrného zboží se projevilo u tuzemské výroby šperků. To potvrzuje konkurenceschopnost tuzemských šperkařských firem, uvedl úřad. Ze zemí, které do Česka vyvážejí zboží z drahých kovů, jsou nejvýznamnější Turecko, Itálie, Německo, Hongkong, Bulharsko, Thajsko, Čína, Polsko, a Rakousko. Podíl dovážených zlatých šperků loni dosáhl 47 procent.

Úřad loni u předkládaného zboží často zjišťoval závady v ryzosti, pro které nebylo zboží uvolněno k prodeji. Loni celkem zachytil 44075 závadných šperků o celkové hmotnosti 210 kg. Mezi dalšími závadami byly například absence výrobní či odpovědnostní značky.

Každý pátý diamant je falešný či nadhodnocený

Podle čeho vybírat diamantové šperky

Dokáží šperky udržet hodnotu?