Čeští manažeři řeckého OPAP nakupují akcie loterijního monopolu

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Akcie řeckého loterijního monopolu OPAP zažívají od začátku letošního roku těžké časy. Jejich hodnota se snížila kvůli politické nejistotě v Řecku o přibližně pětinu na včerejší cenu okolo sedmi eur za akcii. Na této úrovni byly akcie naposledy v srpnu 2013.

Firmu ovládá společnost Emma Delta Hellenic Holdings (EDHH), kterou spoluvlastní tuzemští miliardáři Karel Komárek a Jiří Šmejc společně se skupinou J&T, ruskou skupinou ICT a řeckými investory.

I přes obrovský propad vrcholní manažeři firmy akciím věří. Během tohoto týdne nakoupil šéf představenstva a výkonný ředitel Kamil Ziegler 3500 akcií za 27 370 eur. Na otázky zaslané e-mailem šéf OPAP neodpověděl.

Místopředseda představenstva OPAP a investiční ředitel Šmejcovy skupiny Emma Capital Pavel Horák rovněž neváhal při prudkém poklesu akcií do loterijní společnosti investovat. „Pavel Horák koupil 12 tisíc akcií OPAP, protože považuje současný pokles ceny za zásadně neodpovídající vnitřní hodnotě akcií firmy,“ uvedl Šmejcův mluvčí Pavel Zuna s tím, že Horák považuje akcie řecké loterijní firmy za dobrou investici. Horák investoval do akcií 88,5 tisíce eur, což odpovídá částce 2,46 milionu korun.

Mezi další investory z řad manažerů OPAP patří Michal Houst (investiční manažer Emma Capital), který nakoupil 5500 akcií za přibližně čtyřicet tisíc eur, či šéf vztahů s investory Nikos Polymenakos.

Investici do OPAP věří i její největší akcionáři včetně Komárkovy skupiny KKCG. „OPAP má monopolní postavení na řeckém trhu a zájem o sázky se zvyšuje,“ uvádí ředitelka komunikace KKCG Dana Dvořáková a dodává: „Současný propad ceny je odrazem aktuálních politických a makroekonomických problémů Řecka, které jsou hlavním hybatelem ceny a se kterým my nemůžeme nic dělat.“ Firma je podle ní zdravá a roste.

Konsorcium EDHH získalo 105,27 milionu akcií, které reprezentují třetinový podíl v OPAP, v říjnu 2010 za 652 milionů
eur. Jedna akcie tak stála 6,19 eura. „I přes pokles způsobený výhradně sentimentem na řeckém trhu je současná cena akcie nad cenou, za kterou jsme ji přede dvěma lety nakupovali,“ říká Dvořáková.

Dolů na polovinu hodnoty

Akcie OPAP však zažily v posledním roce i lepší časy. V červenci stály i 13,6 eura. Od té doby ovšem ztratily téměř polovinu hodnoty.

Prudký propad akcií OPAP nechává KKCG v klidu. „Investice do řecké loterie je dlouhodobá a věříme, že díky pozici společnosti OPAP na řeckém trhu se akciím firmy bude v budoucnu opět dařit,“ sděluje Dvořáková. V případě krachu Řecka, který by nastal, pokud by se vláda nedohodla s hlavními věřiteli, je však jisté, že drastický ekonomický propad by zhoršil rovněž hospodaření OPAP.