Čína čelí burzovnímu kolapsu, tamní burzy přišly o 200 miliard dolarů

Krutá pravda. Tento deštník čínské obchodníky před přívalem nepříznivých zpráv neochránil

Krutá pravda. Tento deštník čínské obchodníky před přívalem nepříznivých zpráv neochránil Zdroj: Reuters

Přes dvě stě miliard dolarů ztratily na hodnotě jen od počátku roku dvě hlavní čínské burzy v Šanghaji a Šen-čenu. O bohatství odpovídajícím čtyřletému výstupu české ekonomiky stihli investoři přijít během pouhých deseti hodin čistého obchodního času, po které letos byly otevřené brány tamních burz.

Bezprecedentně rychlý úprk kapitálu zažily čínské akcie poté, co důvěra investorů v čínský ekonomický boom i akceschopnost autorit dostala další trhlinu.

Smutný rekord nabídla středeční seance. Po necelých 15 minutách obchodování byl trh letos už podruhé uzavřen kvůli dosažení sedmiprocentního limitu pro pokles souhrnného čínského akciového indexu CSI 300, a šlo tak o nejkratší den v historii burz za velkou zdí. Strop pro maximální denní propad burzy zavedla Čína od letošního roku s cílem stabilizovat trh, v praxi však tento krok podle pozorovatelů výprodeje spíše urychlil.

Burzovní paniku podporují stále horší vyhlídky pro ekonomiku země, stejně jako kurzová politika centrální banky, jejímž cílem je skrze oslabení měny zlepšit postavení čínských vývozců na globálních trzích. Čínská měna od Nového roku oslabila vůči dolaru o půldruhého procenta, jüan je tak letos jednou z nejhorších měnových investic. Obavy z jeho dalšího oslabení zároveň působí jako strašák pro zahraniční kapitál.

Od pátku neomezené pády
Jepičí život bude mít opatření čínského regulátora ohledně denního limitu pro pád burzy. Čínská komise pro cenné papíry přestane od pátku uplatňovat mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech, který zavedla teprve na počátku roku. Oslabení akcií o pět procent podle tohoto pravidla přerušilo obchodování na čtvrt hodiny, propad o sedm procent pak vedl k uzavření burzovních bran po zbytek dne.

„Na čínské hospodářství se díváme skepticky, letos čekáme další zpomalení dynamiky růstu, a to na pět až šest procent,“ soudí hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Pro Čínu by to znamenalo až o třetinu pomalejší růst než loni. Čínské nesnáze se přelévají i do zbytku světa. Bezprostředním efektem je pokračující pád cen ropy, barel severomořského Brentu tak jen od Silvestra zlevnil o bezmála deset procent. Slábnoucí kondice ekonomiky za velkou zdí sráží i světové akciové trhy a oslabuje globální chuť investorů riskovat. Evropské akcie od počátku roku ztratily už šest procent.

„Nejhůře na tom jsou akcie navázané na ceny komodit a akcie firem s významným podílem prodejů v Číně, tedy především automobilky,“ uvádí analytik Komerční banky Josef Němý. Investoři stěhují své peníze na tradiční bezpečné adresy. Pouhý týden tak letos zlatu pomohl ke čtyřprocentnímu růstu, sílí ale i dluhopisy vlád vyspělých západních ekonomik.

Vývoj indexu CSI 300 za posledních pět dníCSI 300CSI 300 | Repro Yahoo Finance

Americké akcie dál spadly, zažívají nejhorší počátek roku vůbec
Americké akciové trhy ve čtvrtek ztratily přes dvě procenta a zažívají nejhorší první dny roku ve své historii. Wall Street nadále srážely pokračující otřesy na čínských burzách a rostoucí obavy o druhou největší ekonomiku světa.
Dow Jonesův index v závěru ztratil 2,32 procenta na 16.514,10 bodu a podle agentury Reuters míří k nejhlubší ztrátě prvního týdne roku za více než století. Za první čtyři dny týdne nejsledovanější index Wall Street spadl o více než pět procent.
Širší index S&P 500 klesl o 2,37 procenta na 1943,09 bodu, což byl jeho nejprudší pokles od loňského září. Index technologického trhu Nasdaq odepsal 3,03 procenta na 4689,43 bodu.
Americké akcie prudce ztrácely třetí den tohoto týdne. Wall Street znepokojují obavy z dalšího útlumu v Číně, kde pokračuje těžký výprodej na akciových trzích a centrální banka nechává výrazně oslabovat jüan.
„Na trhu, který začíná celý rok takovým poklesem, jsou lidé nedůvěřiví,“ řekl agentuře Reuters Robert Pavlik z newyorské investiční firmy Boston Private Wealth. „Čína vytváří velkou nejistotu,“ dodal.

Propady na akciových trzích vedou k bezpečnějším investicím, 4 %

tak od začátku roku přidala hodnota zlata.