Číňané propadli burzovnímu Klondiku, kvůli akciím si dokonce půjčují

Šanghajská burza

Šanghajská burza Zdroj: profimedia.cz

Čína zcela propadla burzovnímu šílenství. Akcie na šanghajské burze letos podražily už bezmála o čtyřicet procent a vidina rychlého zbohatnutí zlákala na parket davy drobných investorů. Ti neváhali se kvůli nákupům zadlužit, a to u svých brokerů i bank. Na nákupy akcií si tak Číňané v posledních týdnech brali i spotřebitelské půjčky, za které si banky účtují osmnáctiprocentní úroky.

Na své si přišli i obchodníci. Ti svým klientům do konce letošního října otevřeli ve srovnání s loňskem trojnásobek maržových účtů, na kterých mohou Číňané obchodovat na dluh.

Zatímco zadlužení Číňané měli ještě v červenci na burze vsazeno v přepočtu za 65 miliard dolarů, prudký růst akcií na sklonku léta přesvědčil investory, aby marže navýšili. Jen do listopadu tak drobní hráči vytáhli ze svých kont a půjček dalších 65 miliard dolarů.

Suma, se kterou se čínské rodiny účastní burzovního běsnění, se tak blíží magické hranici bilionu jüanů. Číňané přitom rozehráli burzovní ruletu v nejméně vhodném okamžiku. Ekonomika má totiž letos růst nejpomaleji za posledních pět let a čínský hospodářský zázrak tak podle odborníků prožívá svou poslední kapitolu.

Mikulášský rekord

„Jakmile trh začal růst, Číňané začali hromadně obchodovat s půjčenými penězi,“ uvádí Chen Long, expert na čínské akcie z hongkongské finanční skupiny Gavekal. Na Mikuláše padl v Šanghaji rekord, na burze se poprvé v historii zobchodovaly akcie za 175 miliard dolarů.

Zatímco zprvu sázeli hráči na další ekonomické stimuly čínské centrální banky a od listopadu otevřené brány burzy pro zahraniční kapitál, nyní už podle Longa peníze plynou na parket jen z důvodu předchozího růstu, a to hlavně z řad drobných investorů.

Úřad varuje před obratem

Na nebezpečí pádu poukázal počátkem prosince i čínský regulátor. „Apelujeme na racionalitu mezi investory,“ uvedli pátého prosince členové Čínské komise pro cenné papíry. Čínské akcie se s přehledem staly investičním hitem letošního podzimu. Po dvacetiprocentním růstovém skoku, na který stačily šanghajskému akciovému indexu uplynulé dva měsíce, za sebou šanghajská burza nechala všech 92 národních akciových indexů ve zbytku světa.

Rallye však zvoní hrana. Během posledních tří týdnů stáhli obchodníci ze dvou největších veřejně obchodovaných fondů ETF zaměřených na Čínu půl druhé miliardy dolarů. Šanghajská burza včera zažila po týdnech růstu razantní propad. Její index ztratil více než pět procent.