Čínská burza zažila nejhorší den od krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

Čínský akciový trh dostal v noci na pondělí největší zásah od počátku finanční krize v roce 2007. Šanghajský burzovní index během jediného dne propadl o 8,5 procenta, což odpovídá ztrátě hodnoty tamních akcií o bezmála deset bilionů korun. Trh tak padl poblíž svých úrovní z počátku letošního roku. Na svém vrcholu v polovině června si přitom investoři připisovali šedesátiprocentní zisky a burza byla suverénně nejziskovější na světě.

„Z Číny začal utíkat zahraniční kapitál, kterému se nelíbí vidina výraznějšího oslabení čínského růstu ani možné další ztráty čínské měny,“ uvádí hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Burze nepomohlo ani víkendové opatření čínské vlády, které povoluje penzijním fondům investice do akcií. Propříště tak mohou úspory Číňanů až ze třetiny záviset na výkonu tamních akciových trhů.

Propad trhu za velkou zdí mohl být ještě silnější, nebýt obchodních pravidel čínské burzy. Ta povolují maximální denní propad akcie o deset procent. O tento limit přitom pokleslo 750 titulů obchodovaných v Šanghaji. I přes svůj propad je přitom čínská burza stále relativně drahá. Podle agentury Bloomberg se tamní akcie obchodují za zhruba 55násobek zisků ohlášených firmami, to je takřka třikrát více než v případě amerického akciového indexu S&P 500.

Stěžejním faktorem propadu čínského trhu je slábnoucí ekonomická prognóza. Tempo růstu v Číně v červenci zpomalilo na 6,6 procenta. „První klíčový ekonomický indikátor za měsíc srpen obavy o zhoršující se stav čínské ekonomiky jen prohloubil, soukromě měřený průmyslový index se propadl na nejnižší úroveň za více než šest let,“ uvádí analytička Patrie Kristýna Zahradníková.

Dow Jones klesl nejvíc za čtyři roky

Ve Spojených státech se Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, snížil o 3,57 procenta na 15.871,35 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles za čtyři roky. Širší index S&P 500 dnes odepsal 3,94 procenta a uzavřel na 1893,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ztrátou 3,82 procenta na 4526,25 bodu.

K výprodeji na světových akciových trzích se připojila také pražská burza, která v pondělí zažila jeden z nejhorších dnů v posledních letech. Index PX spadl o 4,6 procenta na 946,34 bodu, což je největší pokles od září 2011.