Čínské akcie zaznamenaly nejvýraznější propad za více než dva roky

Čínské akcie zaznamenaly nejvýraznější propad za více než dva roky

Čínské akcie zaznamenaly nejvýraznější propad za více než dva roky Zdroj: profimedia.cz

Čínské akcie zaznamenaly nejvýraznější propad za více než dva roky
2
Fotogalerie

Čínské akcie zaznamenaly kvůli obavám z dopadů protipandemických opatření na ekonomiku nejvýraznější pokles od února 2020. Čína vůči covidu-19 nadále zastává politiku nulové tolerance a dnešní propad umocnily zprávy, že se uzávěry rozšíří z finanční metropole Šanghaj i do Pekingu. Klesají i ceny komodit, například ropy, a silným poklesem zahájila obchodování také Evropa. Na sedmnáctiměsíční minimum klesl kurz čínského jüanu.

Index CSI 300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnes odepsal 4,94 procenta a obchodování uzavřel na 3814,91 bodu.

Index šanghajské burzy Shanghai Composite odepsal 5,13 procenta na 2928,51 bodu. Index Shenzhen Composite, který sleduje obchodování na burze v Šen-čenu, pak ztratil 6,48 procenta na 1790,03 bodu. Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng odepsal 3,73 procenta na 19.869,34 bodu.

Ceny ropy oslabují kvůli obavám z vývoje poptávky v Číně. Severomořská ropa Brent i americká lehká ropa WTI dnes před polednem odepisovaly přes čtyři procenta, Brent se ale držel nad hranicí 100 dolarů za barel. Dolar vůči jüanu před 11:00 středoevropského letního času vykazoval růst o 0,8 procenta na 6,5547 jüanu.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

„Existují obavy, že se pandemická situace v Pekingu bude časem podobat stavu v Šanghaji, kde jsou dlouhodobé uzávěry, které mají negativní dopady na ekonomiku,“ poznamenal analytik Kevin Li ze společnosti GF Asset Management.

Na propad cen čínských akcií navázaly i hlavní indexy v Evropě. Panevropský index STOXX Europe 600 odepisoval 1,8 procenta zhruba na 455 bodů. Obavy ze zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky a mnohem razantnější přístup americké centrální banky (Fed) ke zvyšování úrokových sazeb zastínily úlevu trhu z toho, že francouzský prezident Emmanuel Macron ve volbách obhájil mandát.