Čínské potíže ženou vzhůru zlato, po týdnech se vrátilo nad 1100 dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: rasch jan/euro

Zlato po propadu světových akcií zdražuje. Jeho cena se poprvé po devíti týdnech vyhoupla nad 1100 dolarů (zhruba 27 400 korun) za troyskou unci. Na akciových trzích v Asii i v Evropě se projevily obavy ze zpomalování čínské ekonomiky a investoři se rozhodli přesunout peníze do bezpečnějších aktiv.

Cena zlata na promptním trhu stoupla až na 1102,8 dolaru za unci (oz; 31,1 gramu), což byla nejvyšší hodnota za devět týdnů. Posléze zlato o část zisků přišlo, před 14:00 SEČ ale byla jeho cena stále vyšší o 0,4 procenta a pohybovala se kolem 1099 dolarů za unci.

Obchodování s čínskými akciemi bylo již podruhé v tomto týdnu přerušeno. Na trzích se přestalo obchodovat zhruba po půl hodině, protože akcie se propadly o více než sedm procent. Výraznější oslabení čínské měny, které umožnila čínská centrální banka, mezitím vyvolalo obavy, že čínská ekonomika by mohla být slabší, než se předpokládalo. Evropské akcie se po těchto krocích prudce propadly. Asijské akcie klesly na tříměsíční minimum.

Na trhu zavládla opatrnost, z čehož mělo prospěch zlato, které se v době nejistého geopolitického vývoje či neklidu na finančních trzích často vnímá jako alternativní investice.

Gold

„Zlato se jasně znovu etabluje jako bezpečné útočiště. Pokud budou světové akciové trhy - především čínské - vypadat vratce, zlato bude pravděpodobně přitahovat dobré nabídky ke koupi,“ uvedl podle agentury Reuters analytik společnosti HSBC James Steel.

Podle analytika Davida Wilsona ze společnosti Citigroup bude růst zlata pravděpodobně jen krátkodobý. Zlato by ale prý mohlo růst, pokud bude sílit názor, že Čína zatáhne zbytek světa do hospodářské recese.