Čínský Šen-čen roste o polovinu, rodí se burza budoucnosti

Sídlo burzy v Šen-čenu vyrostlo do výšky 246 metrů

Sídlo burzy v Šen-čenu vyrostlo do výšky 246 metrů Zdroj: profimedia

Burzovní Čína má dvě tváře. Vedle té známější a zahraničním investorům přístupnější šanghajské nabízí země Draka druhou a o poznání zajímavější šenčenskou. Burza ležící u hranic s Hongkongem se stává zlatým dolem pro globální kapitál. Ačkoli dveře na zdejší trh jsou pro zahraniční hráče otevřené jen napůl, místní index soustředící zlatá vejce čínské budoucnosti letos stihl posílit už o 54 procent. Parket je tak letos globálně suverénně nejziskovější.

Zatímco jádrem trhu v Šanghaji jsou velké banky, Šen-čen sází především na menší, zato však často rychleji rostoucí firmy z oblasti technologií a telekomunikací. Letos tak šenčenské akcie zatím rostou zhruba dvakrát rychleji než trh na severu země. Vedle firem samotných spekulují investoři i na to, že burza se letos po vzoru Šanghaje zcela otevře světovým penězům. Zatím totiž mohou protáčet peníze na tamním parketu jen vybrané přespolní investiční fondy.

Investorské těžiště tak dosud tvoří masy drobných investorů z Číny, jejichž zájem o obchodování roste spolu s cenami akcií. Podle průzkumu čínského deníku South China Morning Post obchoduje devět z deseti investorů v Šen-čenu s částkou maximálně v řádu jednotek tisíc dolarů. „Letos jsem zdvojnásobil své pozice. Všichni kamarádi říkali, že nakupují akcie a stále o tom mluvili,“ uvádí pro deník dvaatřicetiletý Liu Wei zaměstnaný u realitky v Šen-čenu.

Vývoj indexu burzy v Šen-čenuVývoj indexu burzy v Šen-čenu | e15

Na rozdíl od Šanghaje překonala šenčenská burza už dávno své předkrizové maximum. Zatímco největšímu čínskému trhu chybí do úrovní z podzimu roku 2007 kolem padesáti procent růstu, Šen-čen zapomněl na globální finanční krizi už letos v lednu.

Jen za letošek vzrostla hodnota místní burzy v přepočtu takřka o bilion dolarů, například vůči německému indexu DAX je tak hodnota firem z šenčenského parketu dohromady zhruba dvojnásobná. V rámci asijského regionu představuje Šen-čen burzovní čtyřku po Tokiu, Šanghaji a Hongkongu.