ČNB tvrdě bojuje za slabou korunu. Letošní účet je už kolem 70 miliard

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česká národní banka i v únoru tvrdě bojuje proti silné měně. Za nákupy eur už podle expertních odhadů utratila kolem třiceti miliard korun. Jen od počátku roku se tak celkový účet za devizové intervence centrální banky vyšplhal na částku převyšující sedmdesát miliard, což odpovídá přibližně čtvrtině sumy vydané za celý loňský rok.

„Koruna má tendenci opakovaně testovat úroveň 27 za euro s tím, jak ECB v prosinci dále uvolnila svou měnovou politiku a v lednu pak pro své březnové zasedání avizovala další kroky v tomto směru. ČNB je kvůli tomu letos na devizovém trhu velmi aktivní,“ uvádí hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Ani takto intenzivní nákupy měsíc co měsíc by prý neměly být předehrou k zavedení dalších nástrojů měnové politiky. „Síla intervencí ČNB v řádu 30 až 40 miliard korun měsíčně by měla být běžná součást politiky kurzového závazku. Intervence v těchto objemech tak nebudou pro banku důvodem, aby experimentovala s negativními sazbami,“ uvádí hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Pravděpodobnost záporných sazeb prý přesto roste. „Po relativně pohodovém závěrečném čtvrtletí loňského roku je nyní koruna opět pod tlakem a centrální banka tak má devizovém trhu práci při svém úsilí zamezit posílení české měn. Spekulace na možnost snížení úroků ČNB do záporného teritoria proto z finančních trhů jen tak nezmizí,“ dodává Jáč.