Dodavatel softwaru eMan chce vstoupit na pražskou burzu na trh Start

IT, ilustrační foto

IT, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Český dodavatel softwaru eMan začal tento měsíc s přípravou vstupu na trh Start pražské burzy. Chtěl by jej uskutečnit během první poloviny tohoto roku. Hodlá zde získat zhruba 40 milionů korun prodejem nových akcií. 

Společnost eMan také nyní jedná s několika zájemci z řad strategických investorů, a nevylučuje tak ani možný prodej napřímo. Vedení firmy rovněž zvažuje spuštění programu zaměstnaneckých akcií, které by se na burze obchodovaly.

"Od vstupu na burzu očekáváme vyšší efektivitu řízení financí i určitou stabilizaci firmy po letech dynamického růstu," říká ředitel společnosti eMan a jeden z jejích zakladatelů Jiří Horyna.

"Jsem rád, že se i v této složité době pracuje intenzivně na transakcích pro kapitálový trh. Firmy, které využijí tohoto času pro přípravu, budou těmi prvními, které budou moci těžit z obnovené poptávky ze strany investorů. Pevně věřím, že IT sektor je právě tím, který má potenciál rychle nastoupit cestu k růstu," uvedl generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Společnost eMan je českým dodavatelem softwaru. Specializuje se na vývoj mobilních a webových aplikací a integrovaných řešení. Zaměřuje se především na klienty z automobilového průmyslu, bankovnictví a pojišťovnictví, energetiky a služeb.

V roce 2018 odkoupili původní zakladatelé 60procentní podíl od Jablotronu, který do společnosti vstoupil v roce 2016. Hodnota transakce se pohybovala v řádech vyšších desítek milionů korun. eMan tak nyní vlastní ze sta procent jeho zakladatelé, kteří zároveň zastávají pozice ve výkonném managementu. Firma dnes operuje nejen v Česku, ale i v Evropě a v Severní Americe. Tržby společnosti vzrostly v roce 2019 na 166 milionů korun.

Trh Start spustila Burza cenných papírů Praha v roce 2017. Start je trhem pro menší inovativní společnosti s hodnotou od velikosti 25 milionů korun, které chtějí získat nový kapitál, případně jejichž majitelé chtějí částečně, nebo zcela z podnikání vystoupit.