Dow Jonesův index překonal další rekord

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Akcie v USA pokračují v lámání rekordů. Dow Jonesův index, který zahrnuje třicet předních amerických podniků, dnes poprvé překonal hranici 23 tisíc bodů. Index vystoupil až na 23 002,20 bodu. Poté však o část zisků přišel.

Za růstem indexu stojí především největší americká zdravotní pojišťovna UnitedHealth a farmaceutická společnost Johnson & Johnson, jejichž hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí předčily očekávání analytiků. Obě firmy navíc zlepšily celoroční výhled.

Širší akciový trh se nicméně dostal pod tlak kvůli poklesu akcií průmyslových, finančních a technologických podniků. Krátce před 18:00 SELČ vykazoval Dow Jonesův index nárůst o zhruba 0,1 procenta na 22.975 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 a index technologického trhu Nasdaq naopak zhruba 0,1 procenta ztrácely. S&P 500 se pohyboval kolem 2556 bodů a Nasdaq kolem 6620 bodů.

Dolů zamířily například akcie výrobce letadel Boeing. Reagovaly tak na zprávu, že evropský konkurent Airbus získal kontrolní podíl v programu výroby letounů CSeries kanadského výrobce Bombardier. Oslabovaly rovněž akcie banky Goldman Sachs, ačkoli její čtvrtletní zisk překonal odhady analytiků.