Drobní investoři se bouří. Propad akcií nizozemské pošty přičítají zlým úmyslům

Společnost PostNL je dominantním hráčem na nizozemském trhu, který má také silnou pozici v ostatních zemích Beneluxu.

Společnost PostNL je dominantním hráčem na nizozemském trhu, který má také silnou pozici v ostatních zemích Beneluxu. Zdroj: profimedia.cz

Výrazný pokles kurzu akcií nizozemské poštovní společnosti PostNL v posledních měsících se nezamlouvá drobným akcionářům. V nepříznivém vývoji spatřují konspiraci, jejíž součástí má být i největší akcionář, fond Vesa Equity Investment miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

„Cena akcií spadla natolik, že nám to připadá jako manipulace,“ řekl nizozemskému listu De Telegraaf jeden z drobných akcionářů Dick Schipper. Spolu s dalšími individuálními investory proto podal podnět nizozemskému burzovnímu regulátorovi De Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Mluvčí úřadu listu informaci potvrdil. „Každý podnět bereme vážně a věnujeme mu plnou pozornost,“ sdělil. Deník E15 zjišťuje postoj fondu Vesa.

Kurz v posledních měsících klesá navzdory tomu, že se firmě daří díky rozmachu e-commerce a logistických služeb. Management se chystá na jaře opět vyplatit zajímavou dividendu a fond Vesa od jara, kdy se mezi akcionáři objevil poprvé, postupně značně zvyšoval svůj podíl. 

V srpnu se fond Vesa, který společně vlastní podnikatelé Křetínský a Tkáč, stal s 10,1procentním podílem akcionářem číslo jedna. Na konci září již dosáhl podíl hranice 15 procent a na začátku listopadu již byznysmeni drželi mírně přes 20 procent akcií. Vychází to z hlášení pro AFM.

Křetínský, respektive jeho fond Vesa, se má podle Schippera a dalších individuálních investorů, kteří si stěžují u AFM, dopouštět manipulace s kurzem ve spolupráci s fondy, které vydělávají na poklesech ceny akcií. Takové burzovní „sázky“ mají otevřené londýnské fondy Marshall Wace a Millenium Capital Partners.

Manipulace spekulantů na pokles, takzvaných short sellerů, mají podle drobných akcionářů pomoci fondu Vesa, největšímu akcionáři britské poštovní a logistické skupiny Royal Mail, přikupovat akcie za nižší ceny. Čas od času se objevují spekulace, že se PostNL může stát terčem zájmu britské poštovní firmy.  

Akcie PostNL, dominantního hráče na nizozemském trhu a se silnou pozicí v ostatních zemích Beneluxu, dosáhly vrcholu letos v květnu. Kurz se vyšplhal na pět euro, od té doby však s přestávkami klesá a ve středu dopoledne se pohyboval mírně nad 3,50 eura. To znamená propad o přibližně třicet procent. Na druhé straně v porovnání se začátkem roku je kurz stále výrazně výše, a to zhruba o čtvrtinu.

Při porovnání kurzu se začátkem roku 2020, tedy obdobím před začátkem pandemie, vzrostla cena akcií PostNL o osmdesát procent. Hlavním důvodem poklesu kurzu z posledních měsíců tak může být to, že se část investorů rozhodla vybrat zisky a hledat zajímavé investiční příběhy a příležitosti jinde.

Za zmínku také stojí, že analytici britské banky Barclays tento týden snížili  cílovou cenu akcií PostNL z 5,2 na 4,0 eura. Více se jim zamlouvají cenné papíry belgické BPost.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub