Křetínský a Tkáč mají už přes dvacet procent akcií nizozemské pošty

Vozy nizozemské pošty PostNL

Vozy nizozemské pošty PostNL Zdroj: PostNL

Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč pokračují ve zvyšování svého podílu v nizozemské poště PostNL. Jejich fond Vesa Equity Investment dál posiluje  pozici největšího akcionáře společnosti, nyní již drží 20,12 procenta akcií, vyplývá z hlášení pro burzovního regulátora.

Fond registrovaný v Lucembursku podle předchozího hlášení pro nizozemský úřad pro dohled nad burzou De Autoriteit Financiële Markten z konce září držel 15,02 procenta akcií PostNL. Investoři musejí oznámení podávat vždy, když překročí určitý podíl, konkrétně 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 a 95 procent.

PostNL je dominantním hráčem na nizozemském trhu a má silnou pozici i v ostatních zemích Beneluxu. 

Vyjádření Křetínského k jeho plánům s firmou PostNL redakce zjišťuje. Naposledy se na jaře k investici vyjádřil Branislav Miškovič, investiční ředitel Vesa Equity Investment: „Investice do PostNL potvrzuje strategický záměr společnosti Vesa v logistickém sektoru,“ uvedl tehdy.

Zdůraznil, že logistiku „poslední míle“ považuje zejména v oblasti doručování balíků za rostoucí byznys. Výraz poslední míle se používá pro závěrečný úsek cesty k zákazníkovi, který je z hlediska nákladů nejdražší.

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce ve světě • Videohub

Kromě PostNL je Vesa, která se zaměřuje na burzovní investice, největším akcionářem také v britské poštovní firmě Royal Mail, jejíž důležitou součástí je i logistická divize GLS. Vesa vlastní také podíly v britských supermarketech Sainsbury's, francouzské televizní společnosti TF1, americkém řetězci s teniskami Foot Locker a francouzské maloobchodní skupině Casino Guichard.

Kurz akcií PostNL v posledních týdnech klesal. Zatímco v době minulého hlášení se pohyboval okolo 4,14 euro, v závěru úterního obchodování byla cena 3,89 euro. Například minulý týden se část investorů zbavovala akcií poté, co firma oznámila, že pro rok 2022 nenavýší cenu poštovních známek a ani ceny za odesílání balíků.

Ve středu kurz mírně roste a odpoledne se pohybuje okolo 3,93 eura. Tržní hodnota firmy tak vychází na 2,02 miliardy eur (v přepočtu 51,6 miliardy korun). Hodnota podílu Vesy dělá tedy přibližně 400 milionů eur (10,2 miliardy korun).

Mezi další významné podílníky nizozemské pošty patří nizozemský magnát John de Mol, norský státní fond či investiční fondy spravované americkými investičními společnostmi BlackRock, Acadian Asset Management a britskou Schroder Investment Management. S akciemi se obchoduje na amsterdamské burze.

Nizozemská pošta byla privatizována již na konci osmdesátých let, dříve než další západoevropské poštovní instituce. Za rok 2020 dosáhla zisku po zdanění 213 milionů eur. Za první polovinu letošního roku dosáhl čistý zisk 169 milionů eur. Výsledky za třetí čtvrtletí firma oznámí příští týden, konkrétně 8. listopadu.

V srpnu management firmy v oznámení pro investory navýšil odhad zisku za celý letošní rok. Zisk před zdaněním a odečtením úroků (EBIT) by měl dosáhnout 280 až 310 milionů eur. Loni to bylo 186 milionů eur. Akcionáři se tak opět mohou těšit na zajímavou dividendu. Ta finální ze zisku za rok 2020 byla 28 centů.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.