Na investici do akcií kvalitních firem nemusí být nikdy pozdě. Dokazují to Apple, Cola i Buffett

Warren Buffett se svým oblíbený nápojem Coca-Cola.

Warren Buffett se svým oblíbený nápojem Coca-Cola. Zdroj: Reuters

Analytik americké brokerské firmy Wedbush Securities Daniel Ives zhruba před dvěma týdny uvedl, že by se kurz akcií technologické společnosti Apple mohl v příštích měsících vyšplhat na 185 dolarů. Této úrovni se cena přiblížila toto pondělí. Dobrý pocit z toho má nejen zmíněný analytik či vlastníci akcií Applu, ale i akcionáři investičního konglomerátu Berkshire Hathaway Warrena Buffetta.

Cenným papírům technologických a softwarových firem se americký miliardář obecně dlouho vyhýbal. První nákupy akcií výrobce chytrých telefonů iPhone uskutečnil Buffett teprve v prvním čtvrtletí roku 2016. To už za sebou měly akcie Applu několik let růstu. Objevovaly se i hlasy, že nákup konglomerátem Berkshire Hathaway přichází pozdě, že potenciál pro další zhodnocení nemusí být velký.

Opak byl pravdou – od začátku roku 2016 do dneška vzrostl kurz pětinásobně a společně s tím prudce narostla i hodnota Buffettovy investice.

Postupně si koncern Berkshire Hathaway vybudoval v kalifornské firmě 5,4procentní podíl. Tržní hodnota více než 800 milionů kusů akcií činila k závěru pondělního obchodování na burze Nasdaq přibližně 156 miliard dolarů (v přepočtu 3,5 bilionu korun) - jen od začátku října vzrostla skoro o čtvrtinu. 

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub

V burzovním portfoliu Berkshire Hathaway má nyní Apple bezmála 50procentní zastoupení, jak ve svém komentáři upozornila americká analytická společnost Bespoke Investment Group.

Jak se ukazuje, na nákup akcií kvalitní firmy s populárními produkty nemusí být nikdy pozdě. Ostatně Warren Buffett o tom sám psal například v dopise akcionářům Berkshire Hathaway v roce 1994. Za příklad tehdy dal nápojovou firmu Coca-Cola, která je rovněž v jeho portfoliu, a to již od 80. let.

V dopise Buffett zmínil, že investor, který v roce 1919 koupil při IPO za 40 dolarů akcii už téměř 30 let existující firmy Coca-Cola, mohl do konce roku 1938 i díky dividendám zhodnotit svou investici na 3277 dolarů. Tehdy už byla Coca-Cola na trhu, na kterém mezitím sílila konkurence, skoro 50 let. To ale nebylo vše – na konci roku 1993 měla původní 40dolarová investice do jedné akcie sto let staré nápojové firmy hodnotu již více než 2,1 milionu dolarů.

Takže pokud máte někdy pocit, že vám u zajímavé investiční příležitosti ujel vlak, zkuste se podívat ještě jednou.