Drobní investoři si mohou ve spořitelně koupit zlaté slitky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/DPA/Julian Stratenschulte

Česká spořitelna začala ve vybraných pobočkách prodávat zlaté slitky. Nabízí je ve třech variantách o hmotnosti 10, 50 a 100 gramů. Jejich cena se bude měnit každý den podle aktuální ceny zlata. Třeba dnes vyjde 10 gramů na 11 518 korun. Fyzické převzetí slitků bude možné ve dvou filiálkách banky v Praze a Brně.

„I když cenu zlata mohou přechodně ovlivňovat hospodářské či politické faktory, jeho hodnota zůstává dlouhodobě stabilní. Proto jsme se rozhodli, že začneme drobným investorům koupi fyzického zlata nabízet,“ uvedl manažer České spořitelny Petr Valenta.

Vývoj zlata za posledních pět let

Graf 12. 7. 2012.Graf 12. 7. 2012. | vagaday@mf.cz

Nákup zlata není úplně snadný. Zájemce musí nejdříve uzavřít na pobočce kupní smlouvu, poté banka slitky připraví, pošle zákazníkovi zprávu a ten si je následně do 30 dnů vyzvedne. Buď v pražské pobočce v Rytířské nebo v brněnské Kounicově ulici. Podmínkou nákupu je ještě vlastnictví investičního účtu s dostatkem finančních prostředků.

Zlato dodává firma Münze Österreich. Slitky mají řadu ochranných prvků – logo dodavatele, což je ražba lipicánského koně, dále údaj o hmotnosti a ryzosti a značku švýcarské tavírny Argor-Heraeus. Každý slitek navíc nese individuální číslo jako unikátní kus.