ECB poslala evropskou měnu vzhůru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společná evropská měna se na páru s dolarem v závěru týdne dostala na nejvyšší úrovně za posledních devět měsíců, pomohlo jí v tom rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) ponechat úrokové sazby a náznak, že se k jejich snížení – navzdory očekávání analytiků – v nejbližší době nechystá.

Jak analytici, tak investoři upravili svá očekávání vývoje úrokových sazeb v eurozóně, kurz eura k dolaru se v závěru týdne pohyboval nad úrovní 1,33 a dostal se až na 1,3365 dolaru za euro. „Dokud zůstane ECB soustředěna na inflaci a pozornost Fedu se bude upírat k ekonomickému oživení, uvidíme euro spíše posilovat,“ citovala agentura Bloomberg Kita Juckese, měnového stratéga Société Générale.

Zlepšený sentiment investorů také pomohl k oslabení švýcarského franku, jenž se dostal na 1,22 franku za euro, tedy nejníže od prosince 2011. „Jak se ECB povedlo prozatím požár eurozóny uhasit, očekáváme oslabení franku, protože to byl především jeho status bezpečného přístavu uprostřed Evropy, který ho držel silný,“ napsali klientům analytici Commerzbank.

Kurz eura k dolaruKurz eura k dolaru | E15

Japonský jen se na páru s dolarem minulý týden propadl nejníže od června 2010. Ukázalo se totiž, že schodek běžného účtu Japonska byl vyšší, než se očekávalo, za což zase mohl částečně propad japonského exportu vinou silného jenu. Investoři také oceňují silné odhodlání japonské centrální banky oslabit japonskou měnu.

Kurz dolaru k jenuKurz dolaru k jenu | E15

Japonská vláda v pátek také představila balíček ekonomických stimulů za 10,3 bilionu jenu (2,2 bilionu korun), který má třetí největší ekonomice světa pomoci překonat deflaci, tím vláda ještě podpořila očekávání, že centrální banka přijde s dalšími akcemi na oslabení jenu, až se sejde na konci ledna. Celkem chce premiér Šinzó Abe podpořit ekonomiku více než 20 biliony jenů. Částku nad rámec vládních 10,3 bilionu mají dodat lokální vlády a privátní sektor.