Erste: Cena zlata za rok dosáhne dvou tisíc dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Cena zlata dále poroste. Za 12 měsíců by se mohla dostat na dva tisíce dolarů za unci ze současných zhruba 1446 dolarů. Důvodem je přetrvávající silná poptávka investorů především z Číny a Indie. Vyplývá to z prognózy finanční skupiny Erste Group.

„Dlouhodobá cílová hodnota ve výši 2300 dolarů, formulovaná již před třemi lety, by se tak z dnešního pohledu mohla dokonce jevit jako konzervativní. Od první speciální analýzy Erste Group o zlatě před pěti lety se cena zlata zvýšila o 140 procent“ uvedl analytik komodit Erste Ronald Stöferle.

Růstu ceny zlata vůči papírovým měnám nahrává i nadměrná zadluženost mnoha zemí. Úroveň reálných úroků tak dlouhodobě zůstane na nízké úrovni a bude tvořit ideální podmínky pro cenu žlutého kovu.

Zatímco v roce 2000 představovala poptávka investorů po zlatě 4,8 procenta celkové poptávky, loni to bylo již téměř 40 procent, což je podle analytiků Erste Group jasná změna trendu a počátek nové fáze na tzv. býčím trhu. Tuto novou etapu mají charakterizovat institucionální investoři, jako jsou pojišťovny a penzijní fondy.

Ve své 6000leté historii zlato podle Stöferlea nikdy neztratilo svou hodnotu a i nadále zůstává vhodnou pojistkou jako protipól nekrytých papírových měn. Cena zlata úzce souvisí s důvěrou, případný pokles ceny zlata by proto měl být podle analytiků Erste doprovázen rostoucí důvěrou a stabilizací trhů. Důvěra investorů otřesená krizí posledních let však ještě nebyla obnovena.