Euforie akcií nad Obamou vydržela chvilku

Prezident Barack Obama porazil v prezidentských volbách republikánského kandidáta Mitta Romneyho přesto, že americká ekonomika zažívá jen slabé oživení a trpí vysokou nezaměstnaností. (Foto ČTK)

Prezident Barack Obama porazil v prezidentských volbách republikánského kandidáta Mitta Romneyho přesto, že americká ekonomika zažívá jen slabé oživení a trpí vysokou nezaměstnaností. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Evropské i asijské akcie ráno po znovuzvolení Baracka Obamy americkým prezidentem zamířily nahoru. Mnoho investorů, kteří sázejí na pokračování uvolněné měnové politiky, se zaradovalo. Obamův protikanditát Mitt Romney se totiž nechal slyšet, že by šéfem Fedu v roce 2014 už znovu nejmenoval Bena Bernankeho, který do ekonomiky nalil 2,3 biliony dolarů na stimulech.

„Obamovo vítězství snížilo hrozbu rychlého utahování,“ řekla Bloombergu Elisabeth Afseth z Investec Bank. Proti tomu jde však obava z pádu z „fiskálního útesu“ v podobě automatických výdajových škrtů a zvýšení daní, jež může ekonomiku stáhnout do recese – už na přelomu roku totiž může dojít k nárazu na limit pro federální dluh. Opatření se Obama bude pokoušet zmírnit, najít dohodu ale nebude zcela jednoduché, neboť republikáni ovládají Sněmovnu reprezentantů.

Výnosy na amerických dluhopisech klesly. Podle průzkumu Bloombergu je pravidlem od roku 1964, že po zvolení demokratů tradičně úroky klesají, u republikánů rostou. Na akciový trh se ale poměrně rychle přenesla špatná nálada, klasicky z Evropy. Potvrdil se chmurný výhled na výkonnost německého průmyslu. Produkce klesla na meziměsíční i meziroční bázi, o 1,2 a 1,8 procenta. Německo doplácí na prohlubování recese v EU, ze které jde málo poptávky. To dopadá i na americké podniky, při nynější výsledkové sezoně jen 39 procent podniků mělo lepší než očekávané tržby.

Kryštof Kozák: Obama má volnější ruce

Evropská komise včera představila novou makroekonomickou prognózu, která pro letošek odhaduje propad evropské ekonomiky a pro příští rok jen velmi mírný růst. Řecko, kde se původně pro příští rok odhadovala stagnace, má spadnout do dalšího minusu. K nervozitě přispělo i vystoupení šéfa ECB Maria Draghiho, který uvedl, že evropská ekonomika zůstane delší dobu slabá a že krize už začíná dopadat i na Německo.

Americké burzy otevřely obchodní den poměrně prudkým propadem, Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 spadly o více než procento, posléze propad ještě prohloubily.

Index S&P 500:Index S&P 500Index S&P 500 | bruner@mf.cz