Evropa zažívá rekordní objemy primárních akciových emisí

Akciová burza ve Frankfurtu

Akciová burza ve Frankfurtu Zdroj: Pythagomath, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Primární akciové emise na evropských burzách začaly letošní rok rekordním tempem. Firmy od počátku roku do dneška získaly 3,8 miliardy dolarů (93 miliard korun), o 57 procent více než ve stejném období loňského roku. Podle dnešních údajů agentury Thomson Reuters to je nejvyšší suma v této fázi roku od počátku sledování těchto údajů v 70. letech.

Primární emise na evropských burzách letos zatím uskutečnilo 16 společností, což bylo nejvíce za takto dlouhé období od roku 2006. Devět z nich vstoupilo se svými akciemi na trh tento týden.

Za celý loňský rok objem primárních emisí v Evropě prudce vzrostl na 65 miliard dolarů. V posledním čtvrtletí roku ale některé firmy tyto plány odložily kvůli nasycení trhu a poklesu cen. Optimistická nálada ale na trhu přetrvává, řekli analytici agentuře Reuters.

Nejvíce letos zatím vstupovaly na burzu firmy ze sektorů zdravotnictví a potravinářství. Dosud největším debutem byla emise švýcarské telekomunikační společnosti Sunrise Communications v hodnotě 2,2 miliardy dolarů.