Evropská bankovní panika smetla i Prahu, burza zažila nejhorší letošní pád

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Pražská akciová burza zažila v pondělí svůj nejhorší letošní pád. Index PX ztratil takřka 3,6 procenta. Rovnou miliardu eur ztratila v pondělí na své burzovní hodnotě rakouská banka Erste. Stalo se tak po devítiprocentním pádu jejích akcií v důsledku burzovní paniky napříč evropskými parkety.

V nemilosti investorů skončily především finanční tituly, nedaleko od desetiprocentní ztráty uzavřel včerejší obchodní den bankovní sektor v Německu i v Rakousku.

„Výprodej akcií bank se odehrál bez jakýchkoliv fundamentálních kurzotvorných zpráv,“ zdůrazňuje panický charakter propadu analytik Patria Online Petr Pavel. Akcie Erste v Praze kopírovaly svůj tragický osud na rakouském trhu. „Titul zřejmě doháněl ztráty evropského bankovního sektoru v poslední době,“ soudí analytik Fio banky Pavel Hadroušek.

Z hlediska Evropy nebyla ztráta pražské burzy zdaleka nejhorší. Hlavní propad zažily jihoevropské trhy, ztráty italské i španělské burzy dosáhly bezmála pěti procent, obdobné krveprolití zažil především kvůli Erste i vídeňský trh.

Vývoj indexu PXVývoj indexu PXVývoj indexu PX | Repro E15