Evropské akcie prudce posílily, táhne je optimismus ohledně Řecka

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Evropské akcie dnes výrazně posílily díky nadějím na dohodu o řešení řecké dluhové krize. Panevropský index FTSEurofirst 300 si připsal 2,1 procenta a uzavřel na 1543,01 bodu. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se zvýšil dokonce o 3,2 procenta na 3528,81 bodu.

Nový plán reforem, který mezinárodním věřitelům předložila řecká vláda, obsahuje významné ústupky a posílil naději, že se Řecku podaří získat další pomoc a odvrátit bankrot. Náladu investorů podpořilo rovněž pokračující oživení na čínském akciovém trhu.

Řecký premiér Alexis Tsipras vyzval poslance své strany Syriza, aby podpořili vládu v úsilí vyjednat s mezinárodními věřiteli nový program finanční pomoci. O vládním návrhu na řešení krize by měl v noci hlasovat řecký parlament.

„Trh povzbuzuje skutečnost, že se kola zjevně dala do pohybu,“ řekl agentuře Reuters obchodník Paul Chesterton ze společnosti Peregrine & Black. Upozornil nicméně, že k dosažení dohody o řešení řecké krize bude ještě zapotřebí překonat řadu překážek.

Dnešní vývoj v Indexu Euro STOXX 50:Index Euro STOXX 50Index Euro STOXX 50 | bloomberg.comZdroj: bloomberg.com

Na konci zkráceného týdne se dařilo i pražské burze, která stejně jako ve čtvrtek rostla, index PX přidal 1,04 procenta na 991,54 bodu. O zhruba 2,5 procenta si polepšily akcie Erste Bank a pojišťovny VIG. „Dobrá nálada v evropském finančním sektoru dnes pozvedla téměř o tři procenta akcie Erste Group i VIG. V zisku je i většina ostatních emisí, nejvíce těžební společnost NWR,“ uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky.

Rostly všechny finanční emise. Cenné papíry Erste Bank zdražily o 2,75 procenta na 716,50 koruny a pojišťovny VIG o 2,43 procenta na 856,90 Kč. Akcie Komerční banky končily den silnější o půl procenta na 5401 Kč.

Vývoj akcií Erste za posledních pět let:Graf 10. 7. 2015.Graf 10. 7. 2015. | vagaday@mf.cz

„Z dobré nálady na trhu naopak nedokázal těžit ČEZ,“ podotkl Martin Oliva z Patria Finance. Cenné papíry energetické firmy vzrostly jen o 0,12 procenta na 572,60 koruny. Výrazněji zpevnily akcie těžební společnosti NWR o 4,35 procenta na 24 haléřů.

Cenné papíry operátora O2 klesly o čtvrt procenta na 100,65 koruny. Akcie správce sítí Cetin uzavřely opět beze změny na 175 korunách.