Evropské akcie rostly s nadějí na přijetí požadavků věřitelů. Pak ochably

Burza cenných papírů

Burza cenných papírů Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Evropské akcie výrazně posílily díky nadějím na řešení řecké dluhové krize. O část zisků však přišly poté, co řecký premiér Alexis Tsipras vyzval své spoluobčany, aby v nedělním referendu odmítli podmínky mezinárodních věřitelů pro uvolnění další finanční pomoci.

Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, uzavřel dnešní obchodování s nárůstem o 2,1 procenta, a smazal tak část ztrát z předchozích dvou dnů. V úterý klesl o 1,3 procenta a v pondělí jeho propad překročil čtyři procenta.

Dnešní obchodování zahájil index růstem, ačkoli se Řecko v noci na dnešek stalo první vyspělou zemí, která nesplatila Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) včas dlužnou splátku. Růst akcií navíc zrychlil poté, co list Financial Times informoval o dopisu, ve kterém řecký premiér Alexis Tsipras slibuje přijetí téměř všech podmínek věřitelů.

„Pokud je to pravda a případná dohoda eliminuje myšlenku na odchod Řecka z eurozóny, bude to pro trh velmi pozitivní. Já ale zůstávám skeptický a rád bych nejprve viděl konkrétní kroky a oficiální prohlášení,“ uvedl analytik Ronny Claeys ze společnosti KBC Asset Management.

Optimismus na trhu odpoledne zmírnila výzva premiéra Tsiprase, aby Řekové v nedělním referendu o přijetí podmínek pomoci řekli rozhodné „ne“. Předseda Evropské rady Donald Tusk poté uvedl, že Evropa chce Řecku pomoci, nemůže ale nikomu pomáhat proti jeho vůli. EU prý nyní čeká, jaký bude výsledek referenda.

MMF v noci na dnešek potvrdil, že Řecko neuhradilo téměř 1,6 miliardy eur (skoro 44 miliard korun). SDR je zkratka pro zvláštní práva čerpání, což je měnová a účetní jednotka MMF. Částka byla splatná do úterý, Atény na poslední chvíli požádaly fond o více času na její uhrazení. O půlnoci vypršel i prodloužený mezinárodní záchranný program pro zadlužené Řecko.

Nesplacení může mít vážné dopady. Řecko bude okamžitě odstřiženo od dalších financí od MMF, a pokud nebude problém dostatečně rychle vyřešen, může země případně přijít o hlasovací právo v MMF nebo být z organizace vyloučena, uvedl list Financial Times.