Evropské firmy vyplatí investorům nejvíce peněz od krize

Pobočka banky Santander

Pobočka banky Santander Zdroj: Junius, volne dilo; WikimediaCommons

Největší evropské firmy vyplatí akcionářům ze svých loňských zisků nejvíce peněz od finanční krize. Podílníci tří stovek společností na starém kontinentu, které sdružuje akciový index Eurofirst 300, si za loňský rok přijdou v dividendách na 187 miliard eur, což je o deset procent více než v roce 2013. Výplaty budou zároveň o polovinu štědřejší než na vrcholu evropské recese v roce 2009. Svědčí o tom statistiky společnosti Markit.

Zlatým dolem letošní dividendové sezony budou banky. Valné hromady největších evropských finančních domů odsouhlasily vyplatit akcionářům z loňských zisků celkem přes 30 miliard eur. Vlastníci největších kontinentálních bank si tak ze svých držav vytáhly takřka o třetinu peněz více než rok předtím. Zmírnily se tak obavy investorské veřejnosti ze zadržování kapitálu bankami tváří v tvář růstu regulatorních požadavků.

Primát drží více než sedmimiliardová dividenda vyplacená španělskou Banco Santander. Ta přitom loni neprošla zátěžovým testem americké centrální banky (Fed) právě z důvodu vysoké výplaty akcionářům. Fed tehdy ve druhém kole testů v zámoří působících bankovních skupin konstatoval, že pokračování v dosavadní dividendové politice ohrožuje kapitálovou stabilitu banky.

Dividendy vyplacené firmami z indexu Eurofirst 300Dividendy vyplacené firmami z indexu Eurofirst 300 | e15

Druhou nejvyšší evropskou dividendu za loňský rok vyplatí švýcarská čokoládovna Nestlé, její vlastníci si rozdělí přes 6,5 miliardy eur. Tučným akcionářským příjmům vydatně napomohl levný evropský úvěr. Nestlé se letos stala první evropskou firmou, která vydala dluhopisy se záporným výnosem. Peníze „zdarma“ získané půjčkou pak umožnily vysoké dividendy, aniž tím firma ohrozila svou finanční pozici.

Více než polovina firem z evropského indexu Eurofirst 300 podle Markitu navýšila loňskou dividendu, jen necelá čtvrtina ji snížila, mezi jinými například francouzská automobilka Renault. Po akcionářích bank inkasovali nejvíce peněz investoři do farmaceutických firem, producentů spotřebního zboží a pojišťoven.

Tyto tři sektory letos dohromady vyplatí bezmála 51 miliard eur. V letošním roce se podle Markitu tempo růstu dividend sníží, i tak by prý ale měly největší evropské firmy napřesrok vyplatit částku přesahující 200 miliard eur.

Emilio Botín se Santanderem úspěšně proplouvá krizí