Experti doporučují v Praze akcie operátora a petrochemie, varují před uhlím

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

V závěru roku pojmenovali experti několik akciových favoritů a propadáků pražské burzy pro nadcházející rok. Desítky procent prý mohou do roka a do dne nabídnout investorům akcie domácího operátora, konzervativní hráči naopak ocení možné rozšíření domácí dividendové scény o staronový titul ze segmentu petrochemie. Naopak ani příští rok prý nepřinese útěchu těm z domácích burziánů, kteří se v posledních letech spálili na uhlí.

„O2 je podle našeho názoru opět stabilní dividendový český titul s vysokou tvorbou hotovosti a s maržemi na vzestupné tendenci. Od doby, kdy se ve firmě změnil majoritní akcionář, proběhla řada změn, které podle našeho názoru opodstatňují valuaci, která je nyní vyšší než původní O2 s Cetinem dohromady,“ uvádí analytik Cyrrusu Tomáš Menčík. Cyrrus v případě operátora sází na 25procentní roční růst akcie a doporučují akcie k nákupu.

Solidní zhodnocení prý nabídne i Unipetrol. Na třináctiprocentní růst akcie sází během následujících dvanácti měsíců experti České spořitelny. Petrochemická firma prý navíc může investorům začít nabízet pětikorunovou dividendu. Při současném kurzu akcie by tak Unipetrol nabídl burziánům zhruba tříprocentní dividendový výnos. Česká spořitelna vidí koncem příštího roku akcie Unipetrolu s cenovkou 181 korun.

Index pražské burzyIndex PX pražské burzyIndex PX pražské burzy | Repro Prazska burza

Spíše k zachování bohatství než jako růstový kůň prý poslouží akcie Pegasu Nonwovens. Alespoň to tvrdí další report z dílen České spořitelny. Akcie výrobce netkaných textilií prý zůstanou během příštího roku zhruba na svém. „Snižujeme investiční doporučení ze stupně „akumulovat“ na „držet“,“ uvádí analytik ČS v prosincové zprávě banky.

Pastí pro investory má být naopak stejně jako v letošním roce těžařské NWR. Analytici Komerční banky na sklonku roku přestali jeho akcie oceňovat a pouze investorům doporučují se zbavit zbylých akcií. „V prvním pololetí 2016 očekáváme zahájení kroků směřujících k likvidaci firmy,“ uvedl analytik Komerční banky Josef Němý s tím, že uhrazení dluhů NWR splatných v roce 2020 považuje za nereálné.