Firmy z Ruska vyrazí pro čerstvý kapitál. Na Západ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Ruské firmy se chystají na Západ pro čerstvý kapitál. Navzdory sankcím a izolaci od mezinárodních finančních center se ruští podnikatelé chystají prorazit s prodejem dluhopisů za tvrdou měnu západním hráčům. Pro list The Financial Times to uvedl šéf jedné z největších ruských bank Renaissance Capital, Igor Vajn.

„Je tu celá řada firem, která se připravuje na emisi bondů, a to především v zahraniční měně. Za poslední půlrok dosáhla ruská finanční aktiva solidní výkonnosti, což ukázalo, že zahraniční investoři se ruských investic nebojí, nejhorší je prostě už za námi,“ uvedl Vajn pro list.

Ruským firmám prý pomáhají i extrémně nízké úrokové sazby napříč vyspělými západoevropskými ekonomikami. Prosperující ruské firmy tak prý mohou investorům poměrně snadno udělat lepší nabídku, a přesto přijít k zahraniční měně relativně snadno a levně.

Bondy za stamiliony dolarů

Ruská banka OAO Ak Bars tak například chystá se švýcarským finančním tandemem Credit Suisse a UBS emisi bondů v objemu 400 milionů amerických dolarů. Pokud by se transakce zdařila, šlo by po půlroce o první ruský finanční ústav, který by v zahraničí umístil svůj dluh. Podle Vajna výnosově vyhladovělá Evropa na ruské bondy slyší, nejaktivnější jsou prý právě finančníci ze Švýcarska.

Renaissance Capital patří do impéria ruského miliardáře, politika a někdejšího průmyslníka Michajla Prochorova. Už v červnu banka spolu se Sberbank a Citi zorganizovala výměnu bondů ruského vývozce surového železa IMH za papíry s delší dobou splatnosti v objemu 150 miliónů dolarů.