Fondy ARK Buffettovy konkurentky zažívají špatný rok. Investorka však věří v obrat

Zakladatelka investiční společnosti ARK Invest Cathie Woodová loni vystřelila mezi hvězdy investičního světa.

Zakladatelka investiční společnosti ARK Invest Cathie Woodová loni vystřelila mezi hvězdy investičního světa. Zdroj: reuters

Zatímco fondy spravované firmou ARK Invest letos značně prodělávají, akcionáři Berkshire Hathaway, tedy Buffettova konglomerátu, mohou být spokojení.
Zakladatelka investiční společnosti ARK Invest Cathie Woodová loni vystřelila mezi hvězdy investičního světa.
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy
4
Fotogalerie

„Zapomeňte na Warrena Buffetta: Toto je hvězdný investor, kterého byste měli následovat,“ zněl na konci roku 2020 titulek jednoho z článků na investorském webu The Motley Fool. Nejlepší časy už má Buffett za sebou, tvrdil autor, a naopak doporučoval investovat podle Cathie Woodové, zakladatelky investiční společnosti ARK Invest. Letošní rok však ukázal, že výzvy ke korunovaci nové burzovní královny byly předčasné.

Zatímco fondy spravované firmou ARK Invest letos značně prodělávají, akcionáři Berkshire Hathaway, tedy Buffettova konglomerátu, mohou být spokojení. Cena podílových listů burzovně obchodovaného fondu ARK Innovation ETF, který spravuje majetek v objemu přes osmnáct miliard dolarů, klesla od začátku roku přibližně o čtvrtinu. Naopak akcie Buffettovy firmy letos téměř o třicet procent posílily na historické hodnoty.

Pro srování: výrazně v plusu, zhruba o 25 procent, je letos i hlavní americký burzovní index S&P 500. „Ještě se nám nestalo, aby celkový trh rostl a naše strategie prodělávaly,“ řekla Woodová minulý čtvrtek televizní stanici Bloomberg.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Mezi hvězdy investičního světa vystřelila Woodová loni. Všech pět burzovně obchodovaných fondů, které v roce 2020 spravovala její investiční společnost ARK Invest, dosáhlo zhodnocení sta a více procent. Konkrétně v případě ARK Innovation, který je z rodiny fondů ARK největší, to bylo 152 procent.

Dalšími fondy jsou ARK Autonomous Technology, ARK Next Generation Internet, ARK Genomic Revolution a ARK Fintech. Letos přibyl fond ARK Space Exploration & Innovation.

Fondům, jejichž portfolia jsou na rozdíl od klasických indexových ETF aktivně řízená portfolio manažery, se v roce 2020 vyplatily agresivní sázky na menší a středně velké technologické, rychle rostoucí a také často ztrátové firmy, které se zaměřují na „disruptivní inovace“ z oblasti výzkumu DNA, automatizace, robotiky, umělé inteligence, fintechu či skladování energie.

Zejména loni zájem investorů o takové firmy značně vzrostl, mimo jiné kvůli přesvědčení, že pandemie urychlí technologické změny v byznysu i běžném životě. Hodně pomohla také sázka tří z pěti fondů na akcie automobilky Tesla.

Z hlediska objemu spravovaného majetku, který se v únoru vyšplhal na 61 miliard dolarů, se firma ARK Invest zařadila mezi největší správce burzovně obchodovaných fondů v USA. Vlajkovou lodí se přitom stal fond ARK Innovation ETF. V lednu do desítky jeho hlavních investic patřily akcie firem jako Roku (streaming videa), Block (dříve Square, platební služby), Teladoc (telemedicína), Zillow (realitní portál), Spotify (streaming hudby) a samozřejmě Tesla (elektromobilita).

Zároveň s prudkým rozmachem fondů od ARK Invest se začaly objevovat pochyby, zda je investiční strategie dlouhodobě udržitelná. Kurzy akcií řady firem v portfoliích fondů vyhnala spekulativní mánie do neskutečných výšin, které neodpovídaly kvalitě hospodaření a leckdy ani potenciálu do budoucna. 

Varovná slova se naplnila. Ještě před tím ale na konci roku 2020 a na začátku roku letošního přitekly do fondů ARK miliardy dolarů od nových investorů, kteří očekávali, že hvězdná výkonnost bude pokračovat.

Největší z fondů ARK Innovation dosáhl maxima 12. února, kdy se cena podílových listů vyšplhala až na téměř 160 dolarů. Od té doby se ale ceny akcií držených v portfoliích často výrazně propadly. Například kurz akcií firmy Roku a Zoom Video o polovinu i více, společností Teladoc či Zillow o zhruba dvě třetiny.

Kurz podílových listů fondů ARK Innovation se v posledních dnech propadl pod sto dolarů – v úterý činila závěrečná cena 93,40 dolaru. V porovnání s únorovým rekordem to znamená pokles přibližně o 42 procent. Spolu s tím klesl i objem peněz majetku v ETF ze stáje ARK Investu na současných zhruba 34 miliard dolarů.

Propadům fondů nepomohlo ani to, že akcie automobilky Tesla letos o třicet procent posílily. Akcie Tesly jsou hlavní vedle ARK Innovation také v dalších dvou fondech ARK Autonomous Technology a ARK Next Generation Internet. 

Za zmínku stojí, že i přes letošní propady je hodnota podílových listů ETF fondů od ARK Investu výrazně výše než před lety. Například průměrné roční zhodnocení fondu ARK Innovation za posledních pět let činí přes třicet procent.

Pro podstatnou část investorů ARK však tento údaj příliš neznamená, mnozí do fondů investovali až na přelomu let 2020 a 2021, kdy se ceny podílových listů nacházely na historických maximech. Místo pohádkových výnosů tak sedí na vysokých ztrátách.

Cathie Woodová však věří, že dobré časy opět nastanou. „Naše strategie je naše strategie. A příležitosti pro naši strategii jsou nyní obrovské,“ řekla televizi Bloomberg. „Očekáváme, že průměrná roční míra zhodnocení v příštích pěti letech přesáhne čtyřicet procent,“ dodala.