Burzovní index S&P 500 bude v býčím trendu i příští rok, domnívají se stratégové velkých bank

Býčí trend by měl na Wall Street vládnout i v roce 2022

Býčí trend by měl na Wall Street vládnout i v roce 2022 Zdroj: profimedia

Hodnota nejsledovanějšího amerického burzovního indexu S&P 500 by měla v příštích dvanácti měsících dále růst a překonat poprvé v historii hranici 5000 bodů. Domnívají se to analytici významných bank a finančních institucí, a to i přesto že akciovými trhy v poslední době hýbou obavy z nové mutace covidu-19 a budoucích kroků americké centrální banky v souvislosti s vysokou inflací.

„Ačkoli se letos objevily potíže v podobě nových mutací jako například delta či omikron, je potřeba to vidět v kontextu toho, že imunita ve společnosti je díky vakcinaci a prodělání nemoci mnohem vyšší. Zároveň mezi nakaženými umírá méně lidí a k tomu se objevily nové druhy léčby,“ uvedl v komentáři analytický tým banky JP Morgan.

Ukazatel S&P 500, který měří vývoj ceny akcií největších amerických korporací, by se měl podle názoru JP Morgan vyšplhat v roce 2022 na 5050 bodů. V porovnání s hodnotou ze závěru minulého týdne, která byla 4538 bodů, by to znamenalo nárůst o 11 procent. Za zmínku v této souvislosti stojí, že S&P 500 letos posílil již o zhruba 22 procent.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub

K pátku se index nacházel jen 3,5 procenta pod listopadovým rekordem. Nahoru jej letos táhly hlavně akcie velkých technologických skupin – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Tesla či Nvidia. 

Býčí, tedy rostoucí trend na akciích bude podle analytiků JP Morgan podporovat vyšší než očekáváný růst zisků firem, zklidnění situace okolo dodavatelských řetězců a zlepšení ekonomické situace v Číně, která je pro řadu amerických korporací díky své velikosti a navzdory obchodním válkám a geopolitickému napětí důležitým trhem.

Dále pak pozitivní roli sehraje pokračující silná poptávka amerických domácností a nadále uvolněná měnová politika centrálních bank v čele s americkým Fedem a také fiskální politika americké federální vlády.

Experti JP Morgan však zmínili i rizika. Těmi jsou případné pokračující problémy se zmíněnými globálními dodavatelskými řetězci, nedostatek volných pracovních sil a případná změna postoje Fedu a dalších klíčových centrálních bank směrem ke zpřísnění měnové politiky. K tomu by mohlo dojít, pokud bude inflace nadále růst.

Z jednotlivých sektorů se bance JP Morgam nejvíce zamlouvají akcie ropných firem kvůli očekávanému růstu ceny ropy. Dále pak akcie finančních institucí, firem z oblasti zdravotní péče a menších a středních podniků. Zajímavou investiční příležitost pak nabízejí akcie podniků z oblasti cestovního ruchu a trávení volného času. 

Objevují se i o něco optimističtější odhady. Například hlavní stratég banky Goldman Sachs David Kostin v listopadu uvedl, že se hodnota S&P 500 může v nadcházejících dvanácti měsících dostat na 5100 bodů. Prostor pro výraznější růst cen akcií vidí jako omezený kvůli předpokládanému zpřísňování měnové politiky Fedu, růstu reálných úrokových výnosů a zpomalení ekonomického růstu v USA.

Investiční stratég kanadské finanční skupiny BMO Brian Belski dokonce čeká dosažení mety 5300 bodů. To by znamenalo oproti dnešku nárůst o přibližně 16 procent. „Akomodativní politika Fedu, nadále velmi nízké úrokové sazby, potenciální zastavení růstu inflace a snížení obav ohledně dodavatelských řetězců jsou pro ceny akcií společně s pozitivním vývojem zisků velmi dobrým receptem,“ uvedl.

Na druhou stranu jsou mezi analytiky a stratégy i pesimisté. Například akciová stratéžka Savira Subramanianová z Bank of America má cíl pro S&P 500 pouze 4600 bodů. Stratégové banky Barclays očekávají růst jen na úroveň 4800 bodů. Mezi riziky vidí mimo jiné zhoršení ekonomické situace v Číně.

Třeba také zmínit, že řada analytiků upozorňuje na skutečnost, že z pohledu ukazatelů jako jsou poměr kurzů akcií k ziskům či tržbám, se firmy zahrnuté v S&P 500 obchodují v průměru za historicky nadprůměrné násobky. To může znamenat výrazně omezený prostor pro růst kurzů akcií v příštích letech.