Forint klesá kvůli spekulacím o chystaném snížení ratingu

Kurz maďarského forintu dnes na devizových trzích prudce klesal a v jednu chvíli spadl k euru až na 304 HUF/EUR. To je nejnižší kurz od dubna 2009. Na trhu se objevily fámy, že se některá z ratingových agentur chystá Maďarsku snížit hlavní rating. Kolem 16:30 se euro prodávalo za 303,30 HUF, což byl nárůst o 1,9 procenta.

„Máme před sebou čtyřdenní prodloužený víkend a tady se objevují obavy, že přijde snížení ratingu. Zároveň oslabuje i euro,“ řekl jeden z makléřů, jehož citovala agentura Reuters. Pokud nervozita nezmizí, forint podle něj může příští týden oslabit až na 310 HUF/EUR.

Euro ztrácí část zisků, které nabralo vůči hlavním světovým měnám koncem týdne v reakci na výsledek vrcholných schůzek Evropské unie a eurozóny. Propad forintu je tak ještě výraznější například k dolaru, který zpevnil o 2,2 procenta na 214,8 HUF/USD.

Spolu s forintem se vydal dolů i kurz polského zlotého. Ten vůči euru oslabil o jedno procento na 4,34 PLN/EUR. Podle analytiků za jeho poklesem nejsou žádné konkrétní zprávy, měna pouze reaguje na propad forintu. Česká koruna nicméně zůstala bez větších změn na 24,69 Kč/EUR.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes podle agentury Reuters pro rádio MR1 uvedl, že je odhodlán snížit v zemi obrovské množství hypoték v cizí měně, které se staly pro maďarskou ekonomiku klíčovou chybou. Vydělal na ní švýcarský frank, ale maďarský forint ztratil.

„Nechci žít v zemi, kde jeden milion lidí musí čelit dluhovému otroctví - změním to,“ uvedl Orbán.

Dvě třetiny nákladů na snižování těchto úvěrů podle něj mají nést banky, které v minulosti právě na těchto hypotékách výrazně vydělávaly.