Goldman Sachs přepsala budoucnost českých bankovních akcií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Analytici zámořské investiční legendy Goldman Sachs přepsali budoucnost českých bankovních akcií. Ty jsou podle nich momentálně za dobrou cenu a burziáni na nich mohou do roka vydělat i desítky procent. A to přesto, že akcie Komerční banky se obchodují poblíž historických maxim a akcie Erste jen od počátku roku vydělaly investorům už 20 procent.

Goldman Sachs zvýšila oběma bankovním titulům očekávané roční cílové ceny. Akcie Komerční banky by se tak podle zámoří měly v dubnu 2016 obchodovat za 6500 korun za akcii, investoři by si tak do roka a do dne přišli na bezmála 18procentní výnos. Ještě více věří finančníci z Wall Street v Erste. Cílovka na hranici 800 korun má být příslibem takřka dvacetiprocentního výnosu.

Domácí experti jsou vůči akciím střízlivější. „Přes to, že kvantitativní uvolňování Evropské centrální banky může dále přitáhnout pozornost investorů do Evropy, a pomoci náladě vůči bankovním akciím, považuji vyhlídky Goldman Sachs za hodně optimistické,“ uvádí Petr Hlinomaz z BHS.

Akcie Erste Group Bank

Analytik zdůrazňuje opatrnost manažerů Komerční banky ohledně letošních vyhlídek hospodaření, stejně jako možná rizika pro byznys Erste v Rakousku. „Vůle zachraňovat banky je v Rakousku slabší než dříve, požadavky na kapitál pro tamní banky by mohly zpřísnit. Rakouské banky přitom vesměs nehýří přebytkem kapitálu, a výsledkem by mohl být i pokles ratingu,“ dodává Hlinomaz.

Méně optimističtí jsou vůči domácím bankovním akciím i další z evropských finančníků. Francouzská banka BNP Paribas například počítá s růstem akcií Erste, v ročním horizontu ale jen o zhruba dvě procenta. Většina cílových pro Komerční banku pak naopak předpokládá během nadcházejících dvanácti měsíců pokles hodnoty akcií. Podle švýcarské banky Credit Suisse tak například akcie Komerční banky do roka propadnou na pět tisíc korun, investory by tak ztrestaly zhruba osmiprocentní ztrátou.

Akcie Komerční banky