Herbalife oplácí „škůdci“ Billu Ackmanovi stejnou mincí

Herbalife

Herbalife Zdroj: E15

Společnost Herbalife se poučila z příručky Billa Ackmana. Známý investor strávil poslední rok naléháním na akcionáře Herbalifu, aby se zbavili akcií tohoto výrobce vitaminů a preparátů na hubnutí. Jako důvod uváděl, že jde o takzvanou pyramidu.

Nyní lidé z Herbalife oslovují investory Ackmanova hedgeového fondu, který spravuje 12 miliard dolarů, a nabádají je k vystoupení z tohoto fondu. Argumentují přitom tím, že Ackmanovy sázky na pokles ceny akcií Herbalife jim již prodělaly půl miliardy dolarů a tato firemní strategie je tudíž nejen nezodpovědná, ale i vysoce prodělečná. S odvoláním na nejmenované zdroje zapojené do kampaně o tom informovala agentura Bloomberg.

Investiční banka Moelis & Co na přání Herbalife zorganizovala setkání firmy Cliffwater, která radí klientům Smolař. S velkou nelibostí je Bill Ackman nucen sledovat růst akcií Herbalife. Na své strategii prodělal již půl miliardy s investicemi do hedgeových fondů, se zástupci společnosti Herbalife. Moelis také oslovila penzijní fond spravující přes 76 miliard dolarů, který do Ackmanova fondu investoval 207 milionů dolarů.

„Herbalife a Ackman bojovali na jednom jevišti, nyní se ale válka přesouvá do dalšího divadla,“ glosoval situaci John Coffee, profesor práva na newyorské Columbia University. Jak dodává, v lásce a aktivismu je vše dovoleno. Vyvíjení nátlaku na aktivistické akcionáře prostřednictvím jejich investorů je však naprosto nová taktika.

Současná kampaň Herbalife probíhající za oponou je nejnovějším vývojem v investorské sáze. Do ní se před časem zapojil investiční matador Carl Icahn, který zaujal opačný názor než Ackman a veřejně ho kritizoval.

Akcie Herbalife v posledních pěti letechAkcie Herbalife v posledních pěti letechAkcie Herbalife v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Hodnota akcií Herbalife se letos více než zdvojnásobila, protože řada investorů se rozhodla Icahna následovat a nakoupila akcie prodejce koktejlů na hubnutí. Jsou mezi nimi například Stan Druckenmiller pracující pro Georga Sorose, Bill Stiritz, Richard Perry a Kyle Bass.

Ackman, který loni spekuloval na pokles akcií Herbalife takzvaným prodejem akcií nakrátko za miliardu dolarů, od té doby vyměnil řadu těchto pozic za méně rizikové opce, aby se tak vyhnul potenciálně neomezeným ztrátám při velkém růstu akcií. Ackman na tomto obchodu prodělal přibližně půl miliardy dolarů.